Nieuwe Supernova Ontdekking Verklaart Bezienswaardigheid Neutron Star Collision

42

De supernova (omcirkeld) verschijnen en vervagen.Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/R. Pijn

17 augustus 2017 luidde één van de belangrijkste vaststellingen in de astronomie geschiedenis: twee botsende neutronensterren, het verzenden van licht en gravitatiegolven in de richting van de Aarde. Maar het liet een vraag wijd open: hoe twee van deze stellaire lichamen kan het uiteindelijk om elkaar heen draaien in de eerste plaats.

Wetenschappers hebben nu aangegeven dat het spotten van een nieuwe soort van “ultra-gestript” supernova—één dat werpt slechts een fractie van de verwachte bedrag van de materie—dat kan een verklaring zijn van het mysterie.

“Eindelijk hebben We het bewijs van de explosie die het creëert in feite een dubbele neutronenster systemen,” CalTech student Kishalay De vertelde Gizmodo.

Dit was niet een pure geluk ontdekking als sommige andere supernovae zijn, zei Mansi Kasliwal, hoogleraar aan CalTech. De explosie, nu genoemd de iPTF 14gqr, verscheen voor het eerst in de tussenliggende Palomar Voorbijgaande Fabriek (iPTF) enquête op een telescoop in zuid-Californië, met vermelding van een supernova in een sterrenstelsel bijna een miljard lichtjaar afstand. Een aantal van de meest belangrijke informatie van supernova te komen in de spectraallijnen, de handtekening van de golflengten van het licht met vermelding van de soorten materie aanwezig is, direct na de flits. Dus het team nodig is om de follow-up met de waarnemingen van vier telescopen, over de hele wereld.

“Zodra de Zon opkomt kunt u niet spectra meer,’ De uitgelegd. “We zorgde ervoor dat we een continue reeks van spectra in deze vroege tijden.”

In tegenstelling tot de meeste supernova die fleuren voor weken of maanden, iPTF 14gqr gedimd na slechts een week. Een typische grote ster ook een paar keer de massa van de Zon wanneer het gaat supernova—maar iPTF 14gqr bleek alleen uitwerpen 0.15 tot 0,3 maal de massa van de Zon, volgens het artikel gepubliceerd in Science. Dat impliciet de onderzoekers dat er een aantal kleine en zeer compacte object in de buurt was om weg te strippen van de zaak: een object zoals een neutronenster, de fascinerende objecten een beetje zwaarder dan de Zon, maar verpakt in de diameter van een kleine stad.

Mysteries blijven over dit explosie, Kasliwal uitgelegd aan Gizmodo. Het is duidelijk dat een supernova plaatsvond en waarschijnlijk geresulteerd in een neutronenster. Het is duidelijk dat de metgezel was compact. Maar of die collega was een neutronen ster, een witte dwerg, of een zwart gat is onduidelijk.

De waarneming ervan overtuigd Thomas Tauris, een professor aan de Aarhus Institute of Advanced Studies in Denemarken, die was niet betrokken bij dit werk. Tauris gewerkt aan de ontwikkeling van de theorie van deze ultra-ontdaan van supernova. “De auteurs gelukt met tal van multi-golflengte waarnemingen kort na de explosie, en het empirische bewijs overeenkomt met zeer mooi met de theoretische verwachtingen voor zulke supernova’ s,” vertelde hij Gizmodo in een e-mail.

Maar de ontdekking links een aantal open vragen. Buiten de supernova verscheen een omhulsel van helium, eventueel uit te werpen vóór de supernova. “De aanwezigheid van deze helium shell is moeilijk te verzoenen met de huidige theoretische modellen van ontdaan en ultra-ontdaan van supernova,” Eva Laplace, D. Ph. student aan de Universiteit van Amsterdam en expert op het ultra-ontdaan van supernova, uitgelegd aan Gizmodo. “Het is vreemd dat het nog aanwezig is en niet is accreted door de begeleidende ster. Dit is zeer interessant en suggereert dat ultra-ontdaan sterren verliest veel massa net voordat ze exploderen.”

Tauris dacht dat de helium envelop zal een belangrijk beginpunt voor de verdere theoretische modellering.

De ontdekking is een ongelooflijke internationale inspanning met een analyse geleid door een student in zijn eerste jaar op het moment van de ontdekking. En zijn we een beetje dichter bij het begrijpen van de aard van onze wilde universum. Zei Kasliwal: “Het is wel cool om te vangen van deze stap op heterdaad.”

[Wetenschap]

Deel Dit Verhaal