‘It’ s raining fakta!’ Metahaven, YouTube-misbrugere, der kæmper post-truth bots

53

De har undersøgt forureningen i Ural, godstog i Kina, og det daglige liv i verdens hovedstad for falske nyheder. Nu er den hollandske kunst korsfarerne have forestillet sig, at Europas fremtid – og det er meget middelalderlige

Tor 11 Okt 2018 14.34 BST

Sidst opdateret Tor 11 Okt 2018 16.42 BST

Shaping the future … Eurasia (Questions on Happiness) 2018 by Metahaven, in their exhibition Version History at London’s ICA.

At forme fremtiden … Eurasien (Spørgsmål om Lykke) 2018 af Metahaven, i deres udstilling Version Historie på London ‘ s ICA.
Foto: Mark Blæser

På vej til at opfylde den hollandske film-beslutningstagere Metahaven, jeg har en meget Metahaven oplevelse. Eurostar fra London til Amsterdam går i stå, næsten så snart den krydser grænsen til Holland. Det sidder strandet på den høje hastighed spor til to timer, før du begynder røgen at bølgende fra toget. En stemme er hørt over samtaleanlægget: “bare rolig,” det siger, “det er bare bremserne i.”

Den scene kunne komme fra duoens eget arbejde, som i disse dage fokus på den sene kapitalisme, hvor traditionelle former for myndighed, der har brudt ned, online-platforme har stjålet vores opmærksomhed og tilsyneladende avancerede systemer – ligesom jernbane – er for evigt glitching.

Jeg tekst Metahaven Daniel van der Velden for at fortælle ham, hvad der foregår, og nævne, at jeg havde altid forestillet sig, Holland, fungerede gnidningsløst og effektivt. “Ja, det er den myte!” han tekster tilbage.

Metahaven omfatter kun Van der Velden og Vinca Kruk, selv om duoen foretrækker fleksibilitet af begrebet kollektiv. Der blev oprettet i 2007 som en Amsterdam-baseret grafisk design studio, der siden har de draget mod at lave film, hvor de sende forsendelser fra en verden, hvor vi lever i en “middelalderlig tåge af oplysninger”. Det er en verden, de fortæller mig, hvor “vi argumenterer lidenskabeligt på Twitter med bots”, og hvor vi er på genstand for alle former for kognitive forvrængninger, som falske nyheder og post-truth.

‘Suicide bombers are also people’ … an image from Information Skies.

Facebook

Twitter

Pinterest

‘Selvmordsbombere er også mennesker” … et billede fra Information Himmel. Foto: Metahaven

Metahaven ‘ s transmissioner fra vores dystopisk fremtid har længe været agtet i kunstkredse. Nu er de begyndt at nå ud til et bredere publikum. Institut for Samtidskunst er vært for en Metahaven solo udstilling, Version Historie, som byder på en ny film, Eurasien – vist på en lang video wall – sammen med deres tidligere værker Information Skies (2016) og Hjemby (2018). (Det kører sideløbende med, Stedelijk Museum i Amsterdam, Metahaven med tilbagevirkende kraft.)

En følelse af usikkerhed, der præger Metahaven s film. Post-Sovjetiske rum har kraftigt og værker af den russiske instruktør Andrej Tarkovskij er en varig indflydelse. Animationer skabt af den kollektive bløder på skærmen og den slags dropdown menuer og sidebars, som normalt findes på YouTube-videoer dukker op, satirising online oplevelse.

Den første linje af Oplysninger Himmel fanger Metahaven ‘ s view of the absurd øjeblik vi lever i: “skete der Noget her til morgen på vej til arbejde. Det begyndte at regne fakta fra loftet.”

Mirroring walls … a still from Hometown.

Facebook

Twitter

Pinterest

Spejling vægge … en stadig fra Hjemby. Foto: Venligst Udlånt Metahaven

Baggrunden foto af den kollektive Twitter-konto er en stadig fra Hjemby, hvor du kan læse teksten: “svingdøre og spejling vægge”. Med Metahaven, er du aldrig helt sikker på hvor du er.

Mit tog kører ind på Amsterdam Centraal to timer for sent, og så møder jeg den duo på et sted inde i stationen, der formår at være en cafe, pladebutik, online radio station og håndværk øl bar. Van der Velden er født i 1971 og voksede op i Rotterdam, mens Kruk er ni år yngre og blev rejst i Leiden i nærheden. De har hver en uddannelse i grafisk design. Samt, der arbejder sammen, de lever med hinanden og har en fem-årig datter.

“Jeg bekymre sig om offentligt angiver vi er et par, fordi der er en tendens til virkelig at romanticise, at” Kruk siger.

“Eller ikke!” kimer i Van der Velden.

“Hvis du arbejder og lever sammen som vi gør, er der altid denne nysgerrighed om rollefordeling,” fortsætter Kruk. “Det er meget befriende at arbejde sammen under ét navn, fordi du kan ændre, hvad du behøver inden for den kollektive.”

Sammen med Den uhæmmede vækst (2015), Oplysninger Himmel og Hjemby gøre op Metahaven er “sandheden futurisme” – trilogi. Undertitlen “propaganda om propaganda”, Sprawl, var en mere traditionel stykke dokumentar. Talking heads, der dukkede op, herunder Peter Pomerantsev, hvis konto af 21st århundrede, Rusland, Intet Er Sandt og Alt Er Muligt, indført vestlige læsere, Vladislav Surkov, en aesthete og Putin ideolog, der er blevet beskrevet som “ærke-amerikansk dukkefører af russisk politik”.

“Propaganda teknikker, der nu ikke længere arbejder ud fra tanken om, at de er fremme et centralt perspektiv,” Van der Velden siger. “De forsøger at skabe tvivl om, forsøger at gribe ind i den kognitive rum, hvor vi ikke har fakta, men vi kan skabe historier.”

Metahaven’s work on show in South Korea in 2016.

Facebook

Twitter

Pinterest

Parret ‘ s arbejde på udstilling i Sydkorea i 2016. Foto: Kim Doyun

Gruppen ønskede at udforske denne ide videre i Eurasien, der er stadig redigeres, når vi mødes. Filmen, siger Van der Velden, vil blive sat i en “fiktiv, ikke-så-fiktiv fremtid, der ligner noget, som en middelalderlig kort af len”.

Der er arkivmateriale fra Nigel Farage og det italienske komiker-turned-politiker Beppe Grillo. Farage, kunstnere siger, via e-mail efter, er “at udøve hans nu velkendte smule, ‘jeg er den politiske outsider, jeg er faktisk en komiker” – som er virkelig en Trojansk hest ødelægger politik i sig selv og ved at blive nogle slags kvasi-mindelig figur, som vi er nødt til at stole på, fordi han er sjov.” Han er også skaberen af fiktioner om fortiden – som Van der Velden påpeger, at Europa ikke var et land af nationalstater, før Eu kom på banen, var det et land of empires. Dette skal ses i sammenhæng med den kollektive centrale idé til filmen, som er sådan, ved at “manipulere fortiden, kan du faktisk forme futures – ved hjælp af den seneste til et resultat, der er i fremtiden”.

For at gøre Eurasien, Metahaven rejst til steder at holde væsentlig betydning i vores 21st-century dystopi. De besøgte Sak-Elga-floden i Ural-Bjergene, på den geografiske grænse mellem Europa og Asien, hvor vandet er rødt fra kobber-forurening. De er rejst syd på udkig efter tegn på det nye silkevejen, mellem Kina og vesten, i sidste ende at filme den Kinesiske eksport, der rejser på Sovjetisk-lavet jernbaner gennem 18-århundrede landskaber.

Og i Makedonien, de gik til Veles, en by, der blev kendt som verdens hovedstad for falske nyheder i løbet af 2016 AMERIKANSKE valg, fordi et stort antal af pro-Trump steder var kørt derfra. Hillary Clinton skylden for sit nederlag på sådanne steder, men hvad Metahaven fandt, var “en slags intet. Du kan finde en by, hvor folk ikke har noget arbejde, der er en gammel fabrik, der er opgivet, og at der er fyre med computere og politisk hensigtsmæssigt, at der ikke er en meget stærk tendens i retning af liberale verdenssyn.”

Hometown, 2018, part of Metahaven’s ICA exhibition Version History.

Facebook

Twitter

Pinterest

Hjemby, 2018, en del af Metahaven ICA ‘ s udstilling Version af Historien. Foto: Mark Blæser

Der er ikke plads til ironi i Metahaven ‘ s arbejde. “Ironi er død,” Van der Velden siger. “Det var effektiv i 1990’erne, men det er ikke noget, der virkelig virker i øjeblikket. Du kan se, at med en person, som Sacha Baron Cohen – form af det stadig opholder sig på tanken om, at vi har et perspektiv uden for som vi kan grine af. Denne type uden for er, hvad der bliver underbudt eller taget væk.”

Ja, Metahaven er i høj grad en del af den verden, de kritik. De citerer deres egne “YouTube-afhængighed” som en indflydelse på deres arbejde, og de er ikke ved at begynde at smide deres hjælpemidler væk endnu. “Vi er ikke rigtig i denne idé, at Gå tilbage til en 96 Nokia og nyde virkeligheden,” siger Van der Velden. I stedet ønsker de at se fremad.

Selv om unpicking, hvad fremtiden kan have i butikken bliver nødt til at vente til en anden gang. Min toget tilbage til London og venter – hvis det nogensinde gør det ud for Holland.

• Metahaven: Version Historie er på ICA, London, indtil 13.januar.