Den robot-orm lärt sig att klättra upp för en stege

54

Humanoida robotar som Atlas från Boston Dynamics, kan hoppa över hinder, och en robot hund SpotMini inga problem att marschera uppför trappan. Tyvärr, det är bortom kontroll av en stege att klättra använda inte bara ben utan även vapen. Medan robotar Boston Dynamics detta verkar vara en svår uppgift, forskare från Kyoto University och University of telekommunikation i Japan har utvecklat en mekanism som kan det. Men utformningen av denna robot tycks vara mycket ovanligt.

Ingenjörer övergav design med två eller fyra ben och skapat en robot i form av en orm. Designen är mycket enkel — det består nästan helt av motorer, rör och skarvar. Denna enkelhet ger den flexibilitet sakta och säkert att krypa runt varje scen och på övervåningen. Videon visar att hon helt återskapar rörelser riktiga ormar.

Det är dock troligt att robot-orm det finns många olika tillämpningar. Till exempel, han kan krypa genom rör och leta efter platser av blockering, och för att utföra räddningsinsatser som att söka för dem som drabbas av jordbävningar. I maj 2016, en liknande robot Eelume visat sin effektivitet i att reparera strukturer. Senare, i februari 2017, han lärde mig att arbeta i djupet av det öppna havet.

Förutom flexibilitet, serpentine design har ytterligare en fördel — låg kostnad. Hur mycket det kostar att utveckla en robot-orm — är okänd, men med tanke på den minimala mängd komponenter, detta belopp är klart mindre än kostnaden av robotar Boston Dynamics. Förresten, försäljningen av robotar och hundar SpotMini planerad till 2019, men priset är fortfarande okänt.

Vad tror du, vilka andra fördelar har liknande mekanismer? Dina alternativ kan beskrivas i kommentarer eller i våra Telegram chatt.

Den robot-orm lärt sig att klättra upp för en stege
Ramis Ganiev