Bakterier, svävande över våra huvuden kan påverka vädret

49

Vi människor är stolta över sin förmåga att anpassa sig, men bakterier har alltid varit ett steg före i det här spelet, som sträcker sig under flera miljarder år. Vår mikrobiella bröder lugnt finns i de mest obehagliga för förekomsten av miljöer, från havs-ventiler till Antarktis sjöar. Några av de starkare bakterier överleva även i den övre atmosfären — stratosfären — och de senaste uppgifterna tyder på att de kan påverka vårt väder, våra grödor, och även vår hälsa.

Vår förståelse av luftens bakterier är fortfarande under utveckling, och för närvarande är de flesta av forskningen fokuserar på troposfären, lager i vilket vi lever och andas. 1979, Russell Schnell, Biträdande Chef för global övervakning Avdelningen för National oceanic and atmospheric administration, undrade varför teplantager i Västra Kenya innehar världsrekordet för insamling av hagel. Det visar sig att det var en pest te växter Pseudomonas syringae, som växte upp i luften människor i processen för att samla in te blad, eftersom det chelubeeva mikrober mycket snabbare bildas iskristaller.

Bevis för denna process kallas bioprecipitation sedan finns över hela världen, med deltagande av olika mikrobiella brottslingar. Nyare studier har visat att mikrober kan påverka molnbildningen och täcka, och även för att lysa upp himlen till en otrolig grad. Den lägre atmosfären är fylld med inte bara skaparna av regn, men organismer som bär på sjukdomar, oavsett var de drev. Eftersom klimatet håller på att förändras, och förändras runt om i världen, ett växande intresse för att kvantifiera konsekvenserna av åtgärder som vidtas av dessa mikrober.

Men de grundläggande uppgifterna saknas fortfarande. “Vi forskare har fortfarande ingen bra budget för forskning i biologi i vår atmosfär, säger Daniel Ciccio, Professor i atmosfärisk kemi vid mit.

Allt eftersom i atmosfären i en mycket luft och är mycket svårt att samla in prover utan någon förorening. Inte tillräckligt tillgängligt för vetenskapliga experiment system, oavsett om du är insamling och undersökning av biologiska prover.

Och om vi inte vet mycket om troposfären, stratosfären, som börjar vid en höjd över havet på ca 10 000 meter i mitten av breddgrader vet vi ännu mindre. Vi vet dock att det även i den tunna, torra luften i stratosfären, där temperaturen kan sjunka till -60 grader, det finns ett litet antal hardy mikrober.

Priya Dassarma studera mikrober i stratosfären och deras förhållande till klimatet, säger att dessa hög höjd mikrober kan sprida allergener eller ens sjukdomar. “Vissa stammar isolerade från stratosfären är en fara för växter och djur, och kliniska isolat var överlevde även på denna höjd”, skriver hon. “Den potentiella konsekvenser för folkhälsa och medicin betonar behovet av mer ingående studier av förflyttning av mikrober i atmosfären och studier av mekanismerna för deras överlevnad.”

Tanken att bakterier kan spridas i atmosfären, är inte en ny studie som genomfördes på 1990-talet, till exempel, visar att bakterier flytta från Afrika till Florida varje sommar ridning på mineraler jordar från Sahara. Och transport i fjärran är särskilt effektiva på hög höjd, på grund av jet-strömmar, snabbt flöde av luften till Marken.

Men Ciccio anser att risken, som säger att den nya jobb — som på hög höjd atmosfäriska banor kan vara det snabbaste sättet att transportera sjukdomar runt om i världen är överdriven. Han tycker att vi måste lära oss mer om den lägre atmosfären innan vi börjar att oroa sig om vad som sker i de övre lagren.

I alla fall, alla dessa nya studier blir relevant i ljuset av klimatförändringarna: storm världen, mer bakterier dras in i de lägre skikten av atmosfären av vinden. Från och med det kommer en del att gå upp i stratosfären, mestadels i processen av vertikal blandning av lager. Som dränering av nya regioner, mer partiklar kommer att stiga i luften, och sedan i atmosfären som helhet kommer att vara mer material.

För närvarande, någon inverkan det kan ha på förekomsten av mikrober är inte beaktas i prognoserna för klimatförändringarna. Alla forskare pekar på att det behövs en bättre förståelse för vad som ligger i luften över våra huvuden, så vi har en grund för att förstå framtida förändringar.

Sätta på en hatt aluminiumfolie? Berätta för oss i vår chatt i Telegram.

Bakterier, svävande över våra huvuden kan påverka vädret
Ilya Hel