Bakterier, der svæver over vores hoveder, der kan påvirke vejr

37

Vi mennesker er stolte af deres evner til at tilpasse sig, men bakterier har altid været et skridt foran i dette spil, der strækker sig over milliarder af år. Vores mikrobielle brødre stille og roligt findes i de mest ubehagelige for eksistensen af miljøer, fra dybhavet, ventilationskanaler til Antarktis søer. Nogle af de stærkere bakterier overleve selv i den øvre atmosfæren — i stratosfæren — og de seneste data tyder på, at de kan påvirke vores vejr, vores afgrøder og selv vores sundhed.

Vores forståelse af atmosfærisk bakterier er stadig under udvikling, og i øjeblikket er det meste af den forskning, der fokuserer på troposfæren, de lag, hvor vi lever og ånder. I 1979, Russell Schnell, Vicedirektør for global overvågning Opdeling af de Nationale oceaniske og atmosfærisk administration, undrede sig over, hvorfor te-plantager i det Vestlige Kenya har verdensrekorden for indsamling af hagl. Det viser sig, at det var et skadedyr af te planter Pseudomonas syringae, der blev rejst i luften mennesker i færd med at indsamle de te blade, fordi der chelubeeva mikrober meget hurtigere dannes iskrystaller.

Beviser af denne proces kaldes bioprecipitation siden fundet over hele verden, med deltagelse af forskellige mikrobielle kriminelle. Nylige undersøgelser har vist, at mikrober kan påvirke skydannelsen og dække, og endda til at belyse himlen til en utrolig grad. Den nedre atmosfære er fyldt med ikke kun skaberne af regn, men organismer, der bærer sygdomme, hvor de drev. Da klimaet er under forandring, og forandring rundt om i verden en stigende interesse i at kvantificere konsekvenserne af de handlinger disse mikrober.

Men de grundlæggende data, der fortsat er meldt savnet. “Vi forskere har stadig ikke godt budget for forskning af biologi i vores atmosfære,” siger Daniel Ciccio, Professor i atmosfærisk kemi på mit.

Alle fordi i atmosfæren af en masse luft, og det er meget svært at indsamle prøver uden nogen forurening. Ikke nok til rådighed for videnskabelige forsøg systemer, uanset om du er indsamling og undersøgelse af biologiske prøver.

Og hvis vi ikke ved ret meget om, troposfæren, stratosfæren, der begynder i en højde af omkring 10.000 meter i midten af breddegrader, ved vi endnu mindre. Vi ved imidlertid, at selv i den tynde, tørre luft i stratosfæren, hvor temperaturen kan falde til -60 grader, der er et lille antal af hårdføre mikroorganismer.

Priya Dassarma studere mikrober i stratosfæren og deres relation til klimaet, siger, at disse højtliggende mikrober kan sprede allergener eller endog sygdomme. “Nogle stammer isoleret fra stratosfæren er en fare for, at planter og dyr, og kliniske isolater blev overlevede selv i denne højde,” skriver hun. “De potentielle konsekvenser for den offentlige sundhed og medicin understrege behovet for mere grundige studier af den bevægelse af mikrober i atmosfæren og studier af mekanismer for deres overlevelse.”

Tanken om, at bakterier kan spredes i atmosfæren, er ikke en ny undersøgelse, der er gennemført i 1990-erne, for eksempel, viser, at bakterier bevæger sig fra Afrika til Florida hver sommer ridning på mineralsk jord fra Sahara. Og transport i det fjerne er særlig effektiv i stor højde, på grund af eksistensen af jet-streams, den hurtige strøm af luft til Jorden.

Men Ciccio mener, at den risiko, som siger, at de nye job, der i høj højde atmosfæriske stier kan være den hurtigste metode til at transportere sygdomme rundt omkring i verden er overdrevet. Han mener, at vi er nødt til at lære mere om den lavere atmosfære, før vi begynder at bekymre sig om hvad der sker i de øverste lag.

I alle tilfælde, alle disse nye undersøgelser, der bliver relevant i lyset af klimaforandringerne: storm verden, er flere bakterier bliver draget ind i det nederste lag af atmosfæren af vinden. Fra der nogle vil gå ind i stratosfæren, for det meste i processen af vertikale opblanding af lagene. Som dræning af nye regioner, mere støv, partikler vil stige op i luften, og derefter i atmosfæren som helhed vil være mere materiale.

I øjeblikket, nogen indflydelse, der kan have den stratosfæriske mikrober er ikke taget hensyn til i fremskrivningerne af klimaændringer. Alle forskere peger på et behov for en bedre forståelse af, hvad der er i luften over vores hoveder, så vi har et grundlag for at forstå de kommende ændringer.

Sat på en tin foil hat? Fortæl os i vores chat i Telegrammet.

Bakterier, der svæver over vores hoveder, der kan påvirke vejr
Ilya Hel