Varför du bör läsa denna artikel långsamt

36

Mitt rädsla för krympande uppmärksamhet, det är dags att sluta skumma våra skärmar och försöker långsamt att läsa – den är rik på belöningar

Fre 14 Sep 2018 09.00 BST

Go slow …

Gå långsamt …
Foto: Alamy Stock Photo

Är vi dömda att läsa distractedly i den digitala tidsåldern? Tekniken verkar avskräcka långsam, uppslukande läsning. Bläddra ner en webbsida med tummen känns naturligt mindre uppmärksam än vrider över sidorna i en bok. Att läsa på en skärm, framför allt en telefon, tv, däck dina ögon och gör det svårare för dig att behålla din plats. Så skriver online tenderar att vara mer skimmable och lista-som än utskrift. På toppen av en web artikel, vi är nu ofta höra hur lång tid det kommer att uppehålla oss, varnad att orden nedan är en “15-minuters läsa”. Online läsarens lägga ner är TL;DR Too long; didn ‘ t read.

I kognitiv neurovetenskap Maryanne Wolf hävdade nyligen att denna “nya normen” skumma behandlingen är att producera “en osynlig, omvälvande förvandling” i hur läsarna process ord. Neuronal krets som förstärker hjärnans förmåga att läsa nu gynnar snabba intag av information, snarare än kompetens främjas av djupare läsning, som kritisk analys och empati.

Vi ska inte överbetona dessa faror. Alla läsare skumma. Skimming är den färdighet som vi får som barn lär vi oss att läsa mer sofistikerat. Från åldern av nio, ögonen börjar studsa runt på sidan, och läser bara omkring en fjärdedel av orden på rätt sätt, och fylla i luckorna genom inferens. En av de små mirakel för tyst läsning är att vi kan göra det så snabbt och ändå också subvocalise, semi-hör orden i våra huvuden. Skimming är alla en del av det virtuosa mänsklig handling.

Inte heller är det något nytt i dessa farhågor om sjunkande uppmärksamhet. Så långt, oro har visat sig vara falskt alarm. “En hel del kritiker har varit orolig uppmärksamhet span på sistone och se mycket korta historier som tecken på kulturell dekadens – karameller för lata läsare”, som den Amerikanske författaren Charles Baxter skrev redan 1989, i en inledning till en antologi om flash fiction. “Ingen har någonsin sagt att sonetter eller haikus var bevis för kort uppmärksamhet intervallen.”

Kindle har inte dödas av den tryckta boken något mer än bilen dödade av cykel

Men internet har verkligen förändrat hur vi läser. Till att börja med, det betyder att det finns mer att läsa, eftersom fler människor än någonsin att skriva. Om du har tid reste för bara ett par årtionden in i det förflutna, skulle du undrar till hur liten skrift var som hände, utanför ett klassrum. Det skulle inte folk som sitter på caféer snarast stickande sina bärbara datorer med två fingrar, eller uppdatera sociala nätverk med rubriken nyheter av deras liv. Du kan se udda person som skriver en check eller pencilling i ett möte i sin Filofax. Men mestadels skriver skulle vara odlad ut till yrkesverksamma, och visas endast i tryck.

I den analoga eran, skriver lästes mycket senare än det var skrivet. Digital skrift är avsedd för snabb release och svar. En text eller en tweet är något avbruten, virtuella sätt att ha en konversation. En online artikel börjar bilda en kommentar gänga undertill så snart den är offentliggjord. Detta läge för att skriva och läsa kan vara demokratisk, interaktiva och roliga. Men ofta behandlar andra människor är ord som något som snabbt kan skördas som foder att säga något annat. Alla talar över toppen av alla andra, kämpar för att bli hörd.

Review Snails

Facebook

Twitter

Pinterest

Komposit: Getty, Alamy, Mike Kemp

“En dikt är ett avbrott i tystnaden, medan prosa är en fortsättning av buller,” poeten Billy Collins sade en gång. Poeter och textmässigt sinnade prosa författare se det skrivna ordet snarare som Quaker dyrkan ser det talade ordet: de tror att det mer kraftfull om det uppstår och är åtskilda av tystnad. Skriva och läsa på nätet, vi högergle att hitta denna tystnad, av vilka ord som kan realiseras och att övervägas. Det är för mycket att tala och reagera, och inte nog lyssna och reflektera.

Kanske vi borde sakta ner. Vi hör en hel del idag om att återfå förlorade dygder långsamhet – genom att till exempel lägga tid på lokalt inköp och förbereda en måltid, eller lämnar barn att utforska världen utan uppsikt och i sin egen takt. Men den långsamma behandlingen rörelsen har ännu att ta av på samma sätt. Behandlingen är alltid verkat som en social och bra källa till personlig utveckling. Men denna opinionsbildning ofta betonar “ivrig”, “passionerade” eller “glupsk” läsa – inget adjektiv tyder på en långsam, lugn absorption.

På senare tid har jag försökt – med svårighet, eftersom jag är av naturen en grazer och skimmer – för att läsa mer långsamt. Jag spår marginalen med mitt finger när jag läser, som en elev-läsare, så jag kan pausa och tänka på vad jag precis har läst och inte förlora min plats. Och jag brukar ofta läsa högt, eller åtminstone flytta mina läppar, även om det innebär att vissa udda utseende på offentliga platser. Högläsning saktar ner dig och tvingar dig att märka ord, att börja ge dem den typ av uppmärksamhet som författaren gav dem. Det är hur Shakespeare skulle ha fått lära sig att läsa och skriva på grammar school – rote lära sig konsten av verbala prydnad, att få veta hur orden kände sig i munnen innan de förkalkade till förnuft och logik.

Den långsamma läsare är som en simmare som slutar räkna varv och bara njuter av hur kroppen känns och rör sig i vatten

Online skriva är ofta utformade för att vara minerade för att “ta hem” eller “take away” – lektionen, eller kanske “ta ner” av en annan pjäs. De flesta below-the-line kommentar fokuserar på om den kommentera håller med författaren. Det nämner sällan vad en bit av skrift var faktiskt gillar att läsa.

Att en långsam läsare, medium kan inte vara fristående från dess budskap på detta sätt. En bit att skriva är inte bara att “ta” på något, men en retorisk övning i takt, rytm, ton, struktur och röst. I slutändan är det irreducibla till precis eller parafras. Det kan bara vara fullt förstås genom att doppa sig i ord och deras långsam upplösning av en tankegång. Den långsamma läsare är som en simmare som slutar räkna antalet pool varv de har gjort och bara njuter av hur kroppen känns och rör sig i vatten.

Långsam läsning känns för mig som en mer generös kollegial form av läs – snarare som att lyssna är en mer generösa handling än att tala, och svårare. Långsam läsning ger någon annan (författaren) eller av din tid, utan någon garanterad avkastning, och med risk att du blir uttråkad eller plötsligt kände ett obehag av att skriva är konstigt eller svårt. Långsam läsning är en gradvis möte med den förhärdad annorlunda av en annan människas sinne. Som sådant möte, det ska ta så lång tid som det tar och att vara sitt eget ändamål.

Det mänskliga behovet av denna typ av djup behandlingen är för seg för att någon ny teknik för att förstöra. Vi antar ofta att den tekniska förändringen sker obönhörligt, och i en riktning, så att äldre medier som “döda-träd” böcker trycks ut av nyare, mer virtuella former. I praktiken, äldre teknik är mycket motståndskraftiga och kan samexistera med nya. Kindle har inte dödas av den tryckta boken något mer än bilen dödade av cykeln.

När digital-TV anlände för 20 år sedan trodde de flesta att tittarna skulle zap snabbt igenom hundratals kanaler och tv skulle vara snabbt och högt för att behålla deras uppmärksamhet. I själva verket är den stora framgången för den digitala eran har varit lång, multi-stranded box-set dramer som kräver enorma intellektuella och emotionella engagemang från tittarna. Som med djup visning, hunger för djupt behandlingen varar. Vi läser fortfarande intrikata, där romaner. Vi söker fortfarande efter ut lager, kontemplativ att skriva på nätet som motstår impulsen att reducera sig själv till att lättvindigt formulera yttrandet. Vi vill fortfarande att njuta långsamt gestated idéer och noggrant utvalda ord. Även i en snabbt föränderlig ålder det är dags för långsam läsning.

• Joe Moran ‘ s bok Först Skriver Du en Mening (Viking) är offentliggöras senare denna månad.