BBC fixar Vm streaming dröjsmål

20

Forskare presentera teknik som minskar live-streaming lag för online-tittare

Tors 13 Sep 2018 14.41 BST

Senast ändrad Tors 13 Sep 2018 19.41 BST

England fans watch the team play Belgium, at the Lord Raglan pub in central London.

England fans se laget spela Belgien, på Lord Raglan pub i centrala London.
Foto: Matt Alexander/PA

BBC har presenterat en teknik som kunde eliminera förseningar på internet direktsänd strömmar av stora sportevenemang, en fråga som drabbade miljontals tittare under fotbolls-Vm i sommar.

Industrin i hela problemet var starkest under Englands köra till semi-final. Som miljontals ses på nätet, en tidsfördröjning på 20 sekunder eller längre betydde många tittare lärt dig om mål från larm på sin telefon eller skrik av sina grannar. Som jämförelse kan nämnas att TV-sändningar som sänds via Freeview tar bara ca fem sekunder för att nå hem.

BBC: s forsknings-och utvecklingsavdelning har nu tagit fram en prototyp som kan leda till förseningar i linje med traditionella TV-sändningar. Chris Poole, leda forskningsingenjör vid corporation, sade: “Det finns många faktorer som bidrar till dröjsmålet, eller latens, som du upplever när du tittar på en live stream över internet.

“Några av detta latens bidrar till att ge dig en pålitlig ström som kommer att spela utan avbrott, trots att konkurrera med annan trafik på nätverket. Men det finns också andra orsaker till att vi kan minska.”

Innovation kommer att visas, tillsammans med andra BBC utvecklingsprojekt, på international broadcasting convention i Amsterdam den här veckan. Live-stream-teknik är inte redo att rullas ut till allmänheten som något slutgiltigt format är sannolikt att kräva branschöverskridande samarbete för att etablera ett standardiserat system.

Live streams är uppdelade i segment av video ca fyra till åtta sekunder. Dessa är kodad och sedan skickas till internet content distribution networks. En betraktare enhet, såsom sin laptop eller mobiltelefon, och sedan måste begäran och avkoda varje segment. Enheten kommer att tendera att ladda ner flera av dessa som en buffert för att säkerställa en smidig upplevelse.

Slutresultatet kan vara en fördröjning som är flera gånger längden av ett segment. Medan detta kan vara ett stort problem när du tittar på en film eller en dokumentär, det kan skapa ett otillfredsställande upplevelse under en live-nyheter eller sportevenemang.

Poole sade förbättringar i snabba internet-anslutningar inneburit många Brittiska tittare som inte längre behövs för att möjliggöra video till buffert innan den var spelad. “För många användare med en bra bredbandsuppkoppling, media buffert som används av spelare för att säkerställa en tillförlitlig uppspelning är större än vad som behövs, vilket medför onödiga dröjsmål,” sade han.

“Vi har undersökt hur vi kan minska fördröjningen för tittare vars internetanslutning tillåter det, samtidigt införa en lämplig fördröjning för dem som behöver det för tillförlitlighet.”

Utvecklingen följer ett uppsving i efterfrågan från människor som vill titta på live evenemang på sina mobiltelefoner eller bärbara datorer. Den stora förändringen för online streaming av sport, med artister av Amazon att köpa exklusiva rättigheter till vissa fotbollsmatcher i Premier League, innebär att frågan kommer att bli ännu mer akut.