Hvorfor bør du lese denne artikkelen sakte

28

Midt i frykt for mangel på oppmerksomhet spenn, det er på tide å slutte å tråle skjermene våre, og prøv langsom lese – den er rik på belønninger

Fre 14 Sep 2018 09.00 BST

Go slow …

Gå sakte …
Foto: Alamy Stock Photo

Er vi dømt til å lese distractedly i den digitale tidsalder? Teknologien ser ut til å avskrekke sakte, oppslukende lesning. Rulle ned en web-side med tommelen føles medfødt mindre oppmerksomme enn å snu sidene i en bok. Å lese på en skjerm, spesielt en telefon, tv, dekk øynene og gjør det vanskeligere for deg å holde din plass. Så online skriving har en tendens til å være mer skimmable og liste-som enn ut. På toppen av en web-artikkel, nå er vi ofte høre hvor lang tid det vil fengsle oss, i forkant at ordene nedenfor er en “15-minutters lese”. Online reader er lagt ned, er TL;DR. Altfor lenge; ikke les.

Den kognitive hjerneforsker Maryanne Wolf hevdet nylig at denne “nye normen” av skummet lesing er å produsere “en usynlig, lek-skiftende transformasjon” i hvordan leserne prosessen ord. Den nevronale krets som ligger til grunn for hjernens evne til å lese nå favoriserer den raske inntak av informasjon, snarere enn ferdigheter er preget av dypere lesing, som kritisk analyse og empati.

Vi bør ikke overplay disse farene. Alle lesere skumme. Skimming er ferdigheter vi erverver som barn når vi lærer å lese mer sophisticatedly. Fra om alder av ni, våre øyne begynne å sprette rundt på siden, og leser bare om lag en fjerdedel av ordene riktig, og å fylle i hullene ved slutning. En av de små mirakler for stille lesing er at vi kan gjøre det så raskt og likevel også subvocalise, semi-hører ordene i hodene våre. Skimming er alle en del av det virtuose menneskelig handling.

Det er heller ikke noe nytt i disse frykt om fallende oppmerksomhet spenn. Så langt er det angsten som har vist seg å være falsk alarm. “Ganske mange kritikere har vært bekymret for oppmerksomhet i det siste og ser veldig korte historier som tegn på kulturelt forfall – bonbons for lat lesere,” den Amerikanske forfatteren Charles Baxter skrev tilbake i 1989, i en innledning til en antologi av flash fiction. “Ingen har noensinne sagt at sonetter eller haikus var bevis for korte oppmerksomhet spenn.”

Kindle har ikke drept av den trykte boken noe mer enn bil drept av sykkel

Og ennå internett har definitivt forandret måten vi leser. For en start, det betyr at det er mer å lese, fordi flere mennesker enn noensinne å skrive. Hvis du reisetid bare et par tiår inn i fortiden, vil du lure på hvor lite å skrive skjedde utenfor et klasserom. Det ville ikke være noen folk som sitter på kafeer raskt knivstikking på sine bærbare datamaskiner med to fingre, eller oppdatering av sosiale nettverk med overskriften nyheter om sine liv. Du kan se odd signerer en sjekk eller pencilling i en avtale i sin Filofax. Men det meste du skriver ville være oppdrettet ut til fagfolk, og at den bare vises i utskriften.

I den analoge epoken, skriver det ble lest mye senere enn det som var skrevet. Digital skriving er ment for rask utslipp og respons. En tekst-eller tweet er en litt avbrutt, virtuell måte på å ha en samtale. En online artikkelen starter danner en kommentar tråden under så snart den er publisert. Denne modusen for skriving og lesing kan være demokratisk, interaktive og morsomme. Men ofte er det behandler andre mennesker er ord som noe å bli raskt høstet som fôr til å si noe annet. Alle snakker over toppen av alle andre, er anstrengende å bli hørt.

Review Snails

Facebook

Twitter

Pinterest

Kompositt: Getty, Alamy, Mike Kemp

“Et dikt er en avbrytelse av stillhet, mens prosa er en videreføring av støy,” dikteren Billy Collins sa en gang. Poeter og lyrically tenkende prosaforfattere se det skrevne ord heller som Quaker tilbedelse ser det talte ord: de tror det kraftigere hvis det oppstår av og er atskilt med stillhet. Skriving og lesing på nettet, vi sliter med å finne denne stillheten ut av hvilke ord som kan materialisere og vurderes. Det er for mye å snakke og å reagere, og ikke nok å lytte og reflektere.

Kanskje vi bør bremse ned. Vi hører mye i dag om å gjenopprette den tapte dyder av treghet – ved for eksempel å bruke tid på lokalt innkjøp og forbereder et måltid, eller overlate barna til å utforske verden uten tilsyn og i sitt eget tempo. Men langsom lese-bevegelsen har ennå til å ta av på samme måte. Lesing er stadig fremmet som et sosialt gode og kilde til personlig tilfredsstillelse. Men dette advokatvirksomhet ofte legger vekt på “ivrig”, “lidenskapelig” eller “glupsk” lese – ingen som adjektiv som tyder sakte, rolig absorpsjon.

Det siste jeg har prøvd – med vanskeligheter, fordi jeg er av natur en grazer og skummer – for å lese mer langsomt. Jeg spore margin med fingeren min som jeg leser, som en elev-leser, så jeg kan ta en pause og tenke over hva jeg har lest og ikke miste min plass. Og jeg har ofte lest høyt, eller i det minste bevege leppene mine, selv om det betyr å få noen merkelige ser på offentlige steder. Å lese høyt bremser deg ned og forplikter deg til å legge merke til ordene, til å begynne å gi dem den type oppmerksomhet forfatteren ga dem. Det er hvordan Shakespeare ville ha lært å lese og skrive på videregående skole – rote lære kunsten av verbal ornament, å få vite hvordan ordene selv følte i munnen før de forkalkede til fornuft og logikk.

Den langsomme reader er som en svømmer som stopper å telle runder og bare nyter hvordan kroppen føles, og beveger seg i vann

Online skriving er ofte designet for å være minelagt for sin “ta med hjem” eller “takeaway” leksjon, eller kanskje sin “ta ned” av en annen brikke. De fleste under-the-line kommentar fokuserer på om commenter er enig med forfatteren. Det er sjelden nevner, hva et stykke å skrive var faktisk liker å lese.

Til en langsom leser, medium kan ikke være løsrevet fra sin melding på denne måten. Et stykke å skrive er ikke bare å “ta” på noe, men en retorisk øvelse i takt, rytme, farge, struktur og stemme. I siste instans er det irreducible til akkurat eller parafraserer. Det kan bare bli forstått av fordype seg selv i ord og deres treg å rakne av en linje av tanken. Den langsomme reader er som en svømmer som stopper å telle antall basseng runder de har gjort, og bare nyter hvordan kroppen føles, og beveger seg i vann.

Langsom lese-føler meg som en mer sjenerøs, kollegialt form av lese – snarere som lytter er en mer generøs handling enn å snakke, og mer vanskelig. Langsom lesing gir noen andre (forfatter) gave av din tid, uten garantert avkastning, og med risiko for at du vil bli lei eller discomforted av det du skriver er underlig eller problemer. Langsom lesing er en gradvis møte med obdurate annerledeshet av en annen persons sinn. Som alle slike møter, det skal ta så lang tid som det tar og være sin egen slutt.

Den menneskelige behovet for denne type av dyp lesing er for seig for all ny teknologi for å ødelegge. Ofte vil vi anta at teknologisk endring skjer ubønnhørlig og i en retning, slik at eldre medier som “dead tree” bøker er dyttet ut av nyere, mer virtuelle former. I praksis, eldre teknologier er ganske tilpasningsdyktige og kan eksistere side om side med nye. Kindle har ikke drept av den trykte boken noe mer enn bil drept av sykkelen.

Når digital-TV kom for 20 år siden, de fleste trodde at seerne ville zap raskt gjennom hundrevis av tv-kanaler og tv-ville ha for å være rask og kraftig for å holde på brukernes oppmerksomhet. Faktisk den store suksessen med den digitale tidsalder har vært lang, multi-strandet box-set-serier som krever store intellektuelle og følelsesmessige engasjement fra seerne. Som med dyp visning, sult for dyp lesing består. Vi leser fortsatt komplisert, involverer romaner. Vi har fortsatt å søke ut i lag, kontemplativ å skrive på nettet som kan motstå impulsen til å redusere seg selv til å glibly uttrykke mening. Vi ønsker fortsatt å nyte sakte gestated ideer og nøye utvalgte ord. Selv i en rask bevegelse, alder det er tid for langsom lesing.

• Joe Moran ‘ s book Første Du Skrive en Setning (Viking) publiseres senere denne måneden.