Hvorfor bør du læse denne artikel langsomt

36

Midt i frygten for faldende koncentrationsevne, det er tid til at stoppe med at skumme vores skærme og prøv langsom læsning – den er rig på belønninger

Fre 14 Sep 2018 09.00 BST

Go slow …

Gå langsomt …
Foto: Alamy Stock Foto

Er vi dømt til at læse distractedly i den digitale tidsalder? Teknologi ser ud til at afskrække langsom, fordybende læsning. Du ruller ned af en web-side med din tommelfinger føles en medfødt mindre opmærksom end at vende siderne i en bog. At læse på en skærm, især en telefon, tv, dæk dine øjne og gør det sværere for dig at holde din plads. Så online skrive en tendens til at være mere skimmable og liste-som end print. På toppen af en web-artikel, vi er nu ofte at vide, hvor lang tid det vil tilbageholde os, advaret om, at ordene nedenfor er en “15 minutters læse”. Online læseren er sat ned er TL;DR. For længe; didn ‘ t read.

Den kognitive neurolog Maryanne Wolf hævdede for nylig, at denne “norm” for at skimme læsning er at producere “en usynlig, spil skiftende transformation” i, hvordan læserne processen ord. Den neuronale kredsløb, der danner grundlag for hjernens evne til at læse nu går ind for den hurtige indtagelse af oplysninger, snarere end færdigheder fremmes ved dybere læsning, ligesom kritisk analyse og empati.

Vi skal ikke overspille disse farer. Alle læsere skimme. Skumme er den færdighed, vi får som børn, når vi lærer at læse mere sofistikerede. Fra omkring en alder af ni, vores øjne begynder at hoppe rundt på siden, læser kun omkring en fjerdedel af ordene korrekt, og udfylde hullerne ved slutning. En af de små mirakler af tavs læsning er, at vi kan gøre det så hurtigt, og alligevel også subvocalise, semi-høre ordene i vores hoveder. Skumme er alle en del af det virtuose menneskelig handling.

Der er heller ikke noget nyt i, at disse bekymringer om faldende koncentrationsevne. Så langt, bekymringer har vist sig at være falske alarmer. “En hel del kritikere har været bekymret for, om opmærksomhed span sidst, og se meget korte historier, som tegn på kulturelt forfald – bolsjer for dovne læsere,” den Amerikanske forfatter Charles Baxter skrev tilbage i 1989 i en introduktion til en antologi af flash fiction. “Ingen har nogensinde sagt, at sonetter eller haiku var et tegn på, kort opmærksomhed spænder.”

Kindle har ikke dræbt den trykte bog mere, end den bilen dræbt cykel

Og alligevel internettet har helt sikkert ændret den måde, vi læser. Til en start, det betyder, at der er mere at læse, fordi flere mennesker end nogensinde er ved at skrive. Hvis du har tid rejste blot et par årtier ind i fortiden, vil du spekulerer på, hvor lidt du skriver der foregik, uden et klasseværelse. Der ville ikke være nogen mennesker, der sidder i kaffe butikker hurtigst muligt at stikke deres bærbare computere med to fingre, eller opdatering af det sociale netværk med overskriften nyheder af deres liv. Du kan se de ulige person, der underskriver en check eller pencilling i en aftale i deres Filofax. Men for det meste du skriver vil blive udliciteret til fagfolk, og der vises kun i print.

I den analoge tidsalder, skrivning blev læst meget senere, end det blev skrevet. Digital skriftligt er beregnet til hurtig udgivelse, og svar. En tekst eller et tweet er en lidt afbrudt, virtuel måde at have en samtale. En online-artikel starter danner en kommentar tråden nedenunder, så snart det er offentliggjort. Denne tilstand af at skrive og læse, kan være demokratisk, interaktiv og sjov. Men ofte behandler andre folks ord som noget, der hurtigt kan høstes som foder til at sige noget andet. Alle taler over toppen af alle andre, risikerede at blive hørt.

Review Snails

Facebook

Twitter

Pinterest

Komposit: Getty, Alamy, Mike Kemp

“Et digt er en afbrydelse af stilhed, der henviser til, at prosa er en fortsættelse af støj,” digteren Billy Collins sagde engang. Digtere og lyrisk orienterede prosa forfattere se det skrevne ord snarere som Quaker tilbedelse ser udtalte ord: de mener, at den mere magtfulde, hvis det viser sig ud af, og som er adskilt af stilhed. At skrive og læse online, vi kæmper for at finde denne tavshed ud af, hvilke ord der kan realiseres, og at de løses. Der er for meget at tale og reagere, og ikke nok til at lytte og reflektere.

Måske vi bør sætte farten ned. Vi hører en masse i dag, om at inddrive de tabte dyder af langsommelighed – ved for eksempel at bruge tid på lokalt sourcing og til at forberede et måltid, eller efterlader sig børn til at udforske verden uden opsyn og i deres eget tempo. Men den langsomme læse-bevægelsen har endnu til at tage ud, på samme måde. Læsning er konstant fremmes som et socialt gode og kilde til personlig tilfredsstillelse. Men denne fortalervirksomhed ofte fremhæver, “ivrig”, “passioneret” eller “grådig” læsning – ingen af hvilke adjektiver foreslå langsom, rolig absorption.

Senest har jeg forsøgt – med besvær, fordi jeg er af natur en grazer og skimmer – for at læse mere langsomt. Jeg spore margin med min finger, da jeg læste, som en elev-reader, så jeg kan stoppe op og tænke over, hvad jeg lige har læst, og ikke miste min plads. Og jeg har ofte læst højt, eller i det mindste flytte mine læber, selv hvis det betyder at få nogle underlige ser på offentlige steder. Højtlæsning sløver dig, og tvinger dig til at mærke til de ord, at begynde at give dem den form for opmærksomhed forfatteren gav dem. Det er sådan, Shakespeare ville have lært at læse og skrive på gymnasiet – rote at lære kunsten af verbal ornament, at få at vide, hvordan ordene selv følte mig i munden, før de forkalkede i fornuft og logik.

Den langsomme læseren er som en svømmer, der stopper med at tælle omgange og bare nyder, hvordan deres krop føles og bevæger sig i vand

Online skriftligt er ofte designet til at blive udvundet, for sin “tage med hjem” eller “takeaway” lektion, eller måske sin “take down” af en anden brik. De fleste below-the-line kommentar fokuserer på, om commenter er enig med forfatteren. Det er sjældent nævner, hvad et stykke af skriftligt var faktisk kan lide at læse.

Til en langsom læser, medium kan ikke adskilles fra sit budskab på denne måde. Et stykke af skriftligt, er ikke blot en “tag” på noget, men en retorisk øvelse i tempo, rytme, klang, tekstur og stemme. I sidste ende er det irreducible til præcist o eller parafrase. Det kan kun forstås fuldt ud, ved at fordybe sig i ord og deres langsom opløsning af en tankegang. Den langsomme læseren er som en svømmer, der stopper med at tælle antallet af pool omgange, de har gjort, og bare nyder, hvordan deres krop føles og bevæger sig i vand.

Langsom læsning føler mig som en mere generøs, kollegiale form for læsning – snarere som når man lytter er en mere generøs handling end at tale, og mere vanskeligt. Langsom læsning giver en anden person (forfatteren) gave af din tid, uden nogen garanti for tilbagevenden, og med risiko for, at du vil blive kede eller discomforted ved at skrive ‘ fremmedhed eller vanskeligheder. Langsom læsning er en gradvis møde med den forstokkede anderledeshed af en anden person ‘ s mind. Ligesom alle sådanne møder, det skal tage så lang tid som det tager, og være sin egen ende.

Menneskets behov for denne type af dyb læsning er for vedholdende, at enhver ny teknologi til at ødelægge. Vi antager ofte, at de teknologiske ændringer, der sker, ubønhørligt og i én retning, således at ældre medier som “dead-træ” bøger er proppet ud med nyere, mere virtuelle former. I praksis, ældre teknologier er ganske robust og kan eksistere side om side med nye. Kindle har ikke dræbt den trykte bog mere, end den bilen dræbt cyklen.

Når digital TV ankom 20 år siden troede de fleste, at seerne ville zappe hurtigt gennem hundredvis af kanaler og tv ville nødt til at være hurtig og højt til at holde deres opmærksomhed. I virkeligheden er den store succes i den digitale tidsalder, har været lang, multi-stranded box-sæt, drama, som kræver enorme intellektuelle og følelsesmæssige engagement hos seerne. Som med dyb gengivelse af sult, for dybt at læse holder ud. Vi har stadig læse indviklede, der involverer romaner. Vi forsøger stadig ud lagdelt, kontemplative at skrive online at modstå impulsen til at reducere sig selv til at glibly formulere mening. Vi ønsker stadig at nyde langsomt gestated ideer og velvalgte ord. Selv i en hurtig bevægelse, alder, at der er tid til langsom læsning.

• Joe Moran ‘ s bog-Første gang Du Skriver en Sætning (Viking) er offentliggjort senere i denne måned.