Facebook berättade att bevilja den sörjande moder tillgång till dotters konto

40

Tyska domstolen föräldrar kan ärva kontrakt mellan ett barn och en sociala medier webbplats

@philipoltermann

Tors 12 Jul 2018 14.45 BST

Senast ändrad Tors 12 Jul 2018 18.45 BST

Facebook logo reflected in a person's eye

Beslutet är ett landmärke dom för hur sociala medier ska behandlas efter ägarens död.
Foto: Christophe Simon/AFP/Getty Images

Facebook måste bevilja en sörjande mor tillgång till hennes avlidne dotter profil och privata meddelanden, som är Tysklands högsta domstol har slagit fast.

I ett landmärke dom för behandling av sociala medier data efter ägarens död, författningsdomstolen i Karlsruhe fastslog på torsdagen att föräldrar kan ärva avtalet mellan sina barn och en plattform för sociala medier på samma sätt som de skulle kunna ärva fysiska dokument såsom dagböcker och privata brev.

“Från ett arv lag utsikt, det finns ingen anledning att behandla digitala innehåll på olika sätt,” sade domstolen.

Kvinnan i centrum av ärendet har varit engagerad i ett år lång juridisk strid med internet-företag över tillgång till kontot för hennes dotter, som dödades av ett tåg vid en station i Berlin 2012.

Med polisen inte kan avgöra om den 15-åriga död var en olycka eller om hon tog livet av sig, kvinnan hade försökt att få tillgång till hennes dotters Facebook-profil för att titta på hennes inlägg och privata meddelanden.

Omständigheterna kring dödsfallet har också bäring på en ersättning av föraren av tunnelbanan inblandade i händelsen för immateriella skador.

Föräldrarna sa att de hade lösenordet till sin dotters konto eftersom hon hade delat det med dem i utbyte mot att de fick lov att öppna en när hon var 14. Men när jag försöker logga in på kontot, och de fann profil hade satts i “memorialised” – läge.

Enligt Facebook ‘ s regler och villkor, “memorialised konton är en plats för vänner och familj för att samla och dela minnen efter en person som har gått bort”, med ordet “att minnas” som visas bredvid personens namn i sin profil.

Snabbguide Barn och tech

Visa

Dölja

Barn och tech

Lagar som reglerar barns relation med teknik varierar runt om i världen, och sällan efterlevs. De facto ålder för många online-tjänster är 13, som fastställts av den AMERIKANSKA Children ‘ s Online Privacy Protection Act från 1998, som förhindrar att webbplatser som riktar sig till barn, eller medvetet tillåta barn att tillhandahålla information på nätet utan föräldrarnas samtycke. Den börda som inhämtar samtycke och låg avkastning för att bygga tjänster för barn har inneburit dock att leverantörer tenderar att blunda för att under-13s på deras webbplats, varken catering för dem heller spilla den ansträngning som krävs för att polisen mot deras närvaro.

Som sagt, teknisk syftar mer explicit vid barn har blommat upp på senare tid, och lagstiftning som syftar till att skydda barn från potentiell skada har också gått. Skolbarn i Frankrike är i lag förbjuden från att använda sina telefoner i klassrummet, och från och med September i år, från att använda sina telefoner i skolan alls.

Sådana lagar motverkas genom insatser av företag som Facebook och Google för att locka nya användare medan de är unga. Facebook erbjuder Messenger Barn, som tillåter barn att tala till kontakter kontrollerats av sina föräldrar, medan Googles YouTube har en Barn-app som erbjuder rikliga föräldrakontroll och förmågan att filtrera videor för alla, men de flesta barn-säkert innehåll – även om det filter, som drivs av en algoritm, har inte alltid varit framgångsrika, vilket föranledde bolaget att meddela en människa-sammanställd version i April.

Var detta till hjälp?

Tack för din feedback.

Med hänvisning till lagar om skydd för personuppgifter, Facebook hade vägrat att tillåta kvinnan att få tillgång till girl ‘ s profil, trots en Berlin-domstolens dom i hennes fördel i December 2015.

Efter ett överklagande av Facebook, Berlins högsta domstolen ensidig med bolaget i Maj 2017, som lämnas öppet huruvida föräldrar skulle fortfarande vara möjligt att läsa deras avkomma meddelanden men inte svar från andra användare.

Domen på torsdag, som upphävde 2017 dom gjorde det klart att lagar om skydd för personuppgifter i detta fall inte omfatta den avlidne.

I ett uttalande, en talesperson för Facebook i Tyskland sa fall hade avslöjat de komplexa utmaningarna i skydd av personuppgifter.

“Vi känner [för] familjen. Samtidigt måste vi se till att personliga utbyten mellan människor på Facebook är skyddade. Vi stod för en annan ståndpunkt i tvisten, och den utdragna domstolens dom visar hur komplex frågan är i juridiska termer”, sade de.