Ötzi ‘ s Sidste Måltid Var Overraskende Solid

47

Forskere tager prøver fra Iceman ‘ s mave. Billede: Sydtyrol Museum For ArkæologiEuracM. Samadelli

Siden opdagelsen af hans mumificerede krop næsten 30 år siden, ismanden har givet forskere med masser af oplysninger om Kobber Alder Europæere. En opdateret analyse af hans maveindhold er at give et indblik i de iceman ‘ sidste måltid, som var bemærkelsesværdig høj i fedt.

Ötzi ‘ s 5,300-årige krop ved et uheld blev opdaget i 1991 af vandrere i den Østlige del af de italienske Alper. Fra hans velbevarede rester, vi ved, at Ötzi var omkring 45 år gammel, da han døde, og at han blev dræbt af en pil i ryggen. Kobber Alder hunter ‘ s krop var dækket af tatoveringer, og han viste tegn på kroniske ledsmerter, Lyme sygdom, paradentose, og sår. Han har også udstillet talrige ikke-dødelige sår, herunder dybe snit til sin højre hånd, som han modtog et par timer før hans død. Ötzi blev også udstyret med et udvalg af redskaber, af hvilke mange dårligt var slidt, og i akut behov for udskiftning. Men for nogle grund, Iceman ikke har en bue og pil til at ledsage hans pilespidser—et tegn på, at han blev angrebet, kort før hans død.

Din browser understøtter ikke HTML5 video tag.Klik her for at se original GIFAnimal, der er fundet i de Iceman ‘ s mave. Billede: Institut for Mummy StudiesEurac ForskningFrank Maixner

Nu, på grund af ny forskning, der er offentliggjort i dag i Current Biology, får vi et klarere billede af Ötzi ‘ s sidste måltid. Tidligere har forskere havde analyseret prøver fra iceman er lavere mave-tarmkanalen, men ved at undersøge hans faktiske mave indhold, et forskerhold ledet af Frank Maixner fra Eurac Research Institute for Mumie Undersøgelser havde en mulighed for at studere andre biomolekyler, såsom lipider, som er bevaret i Ötzi ‘ s mave, men ikke de lavere tarmen.

Den nye forskning viser, at Ötzi ‘ s sidste måltid indeholdt en høj andel af fedt, bestående af vilde kød fra ibex (et bjerg ged) og red deer, sammen med korn lavet af enkorn. Forskerne har også fundet spor af giftige bracken plante, som Ötzi sandsynligt, indtages som medicin til at afværge tarm-parasitter.

I alt var det en bemærkelsesværdig stor og solidt måltid—måske bevidst, så. En overraskende høj andel af fedt) blev fundet i Iceman ‘ s mave—omkring 46 procent af hans mave indhold var fremstillet af animalsk fedt rester. I dag, en sund kost bør ikke have mere end 10 procent af disse fedtstoffer.

“Ötzi synes at have været opmærksom på det faktum, at fedt udgør en glimrende kilde til energi,” Maixner fortæller Gizmodo. “Høj-Alpine region, omkring 3.200 meter [10,500 fødder] i højde, hvor Iceman levede og blev fundet nogle 5,300 år efter hans død, præsenterer en konkret udfordring for den menneskelige fysiologi. Det kræver en optimal forsyning af næringsstoffer, så som at undgå et pludseligt fald i energi. Ötzi ‘ s sidste måltid var en afbalanceret blanding af kulhydrater, proteiner og lipider—perfekt egnet til de krav, livet i en høj-Alpine område.”

Ötzi, derfor, sandsynligvis på forhånd vidste, at han var ved at rejse gennem bjergene, hvilket er grunden til, at han spiste en overdådig fest lastet med højt fedtindhold fødevarer, før hans sidste trek. Om han vidste, at han var ved at blive angrebet, eller om angrebet var et bagholdsangreb er stadig et mysterium.

“Iceman’ s mave indhold er kun et øjebliksbillede, og sandsynligvis ikke afspejler hans samlede kost,” Albert Zink, der er medforfatter på den nye undersøgelse, fortæller Gizmodo. “Vi mener dog, at Ötzi’ s kost var generelt godt afbalanceret, herunder vildt, fedt, korn og frugter.” Zink siger Iceman syntes at være forberedt til at blive væk i flere dage, udover at have en stor, høj-energi måltid, han havde mad med ham, herunder tørret kød fra ibex og hjorte.

“Lidt er kendt om, hvad folk fra Kobber-Alder spiste, og hvordan de har forberedt deres fødevarer,” siger Zink. “Vores undersøgelse, der for første gang oplysninger om sammensætningen af deres måltider og også hvordan maden blev tilberedt. Desuden giver det første indblik i brugen af medicinske planter til behandling af sundhedsmæssige problemer.”

For at rekonstruere Iceman ‘ sidste måltid, Maixner og hans kolleger, der anvendes i et tværfagligt, “multi-omics” – tilgang, kombineret med mikroskopi. Dette er en flerstrenget analyse, der er involveret, har et internationalt hold af eksperter, der anvendes metagenomics (studiet af genetisk materiale), metabolomics (studiet af kemiske proces, der er involveret i stofskiftet), lipidomics (studiet af fedtsyrer), proteomics (studiet af proteiner) og høj-resolution mikroskopi.

Ursula Wierer, en arkæolog fra Soprintendenza Archeologia i Firenze, Italien, der ikke var involveret i den nye undersøgelse, siger forfatterne “gjorde et rigtig godt stykke arbejde,” udgør en “kombineret bredt spektrum metodiske fremgangsmåde til at fastslå den nøjagtige sammensætning af Iceman’ s kost før hans død.”

Wierer siger, at den nye undersøgelse er at tilbyde nye, vigtige oplysninger om Ötzi ‘ s sidste dage, og hun fandt resultaterne overraskende.

“Jeg finder det interessant, at kilden til kødet er repræsenteret af vilde dyr, især ibex, og ikke af tamme dyr, selv om husdyravl havde været en økonomisk aktivitet af Iceman’ s samtidige i flere århundreder,” Wierer fortæller Gizmodo. “Stenbukke er en af de arter, der lever over trægrænsen, hvilket ville have krævet jagt praksis i de højtliggende zone af Iceman og/eller dennes i fællesskabet.”

Hun siger, at de rigelige mængder af vilde animalsk fedt, der findes i Ötzi ‘ s mave minder hende om kostvaner af moderne jæger-samlere i hele verden.

“En kost baseret på kød fra vilde dyr, der næppe giver nok kalorier til at levere en person med tilstrækkelig energi,” siger hun. “Derfor, blandt de sidste jæger-samler samfund i Afrika og Australien, de mest fedtholdige dele blev foretrukket til forbrug, for at få flere kalorier.”

Som et resultat, Wierer siger, at det ville være godt at vide, hvis de Iceman udgør en undtagelse, eller hvis ibex var en fast del af kosten i alpine indbyggere i denne periode. Red deer, siger hun, allerede er blevet etableret som en standard food korte blandt Kobber Alder Europæere i denne region.

Det er utroligt, hvad vi kan lære om en enkelt person, men som Wierer antyder, er det undertiden kan føre os på afveje. Ötzi er fyldt med information, men den udfordring, der bevæger sig fremad, vil være at skelne hans særlige vaner og tendenser fra de af hans samfund. Selve den kendsgerning, at han blev myrdet med koldt blod komplicerer tingene yderligere. Just hvor meget af en “outlier”, var denne gådefulde Kobber Alder menneske?

[Current Biology]