Novartis Wordt de Laatste Pharma Bedrijf te Geven op het Antibiotica-Onderzoek

49

Foto: Steffen Schmidt (AP/Keystone)

Net als klimaatverandering, de groeiende opkomst van antibiotica-resistente bacteriën superbugs is een tikkende tijdbom die een bedreiging vormt voor onze manier van leven. Het is ook een zeer kostbaar probleem aan te pakken, en Big Pharma heeft moeite met het vinden van een veelbelovende oplossingen. Op woensdag, nog een andere grote farmaceutische—de Zwitserse Novartis—heeft aangekondigd dat het laten vallen van de antibiotica spel.

Novartis, de Eindpunten Nieuws het eerst gemeld, zal gesloten zijn antibacteriële en antiviral research programma ‘ s en leg uit 140 medewerkers op de Emeryville, California locatie. De bezuinigingen naar verwachting ook invloed op andere gebieden van het bedrijf, zoals de farmacologie en eiwit wetenschappen takken. Het merendeel van de ontslagen werknemers ontvangt twee maanden van ontslag, terwijl een paar zal blijven om te helpen sluiter de programma ‘ s.

“Terwijl de wetenschap voor deze programma’ s is dwingend, hebben we besloten om de prioriteit van onze middelen in andere gebieden waar we geloven dat we zijn beter in staat om de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen die een positieve impact zullen hebben voor patiënten”, Novartis zei in een verklaring, Eindpunten Nieuws gemeld. Het bedrijf zal ook proberen om de verkoop van de licenties voor lopende projecten, zoals de experimentele antimicrobiële stoffen in de vroege fasen van het onderzoek, aan andere bedrijven.

Novartis’ exit wordt alleen het laatste teken van Big Pharma ‘s hesitance na te streven antibioticum onderzoek; AstraZeneca Eli Lilly hebben ook de luiken voor hun antibiotica onderzoeksprogramma’ s in de afgelopen jaren. Terwijl nieuwe antibiotica worden nog regelmatig ontdekt, hun ontwikkeling en hun potentieel is vertraagd tot een crawl in de afgelopen decennia.

Dat is deels omdat de nieuwere middelen zijn vaak slechts een lichte verbetering ten opzichte van bestaande geneesmiddelen in dezelfde klasse. Maar antibiotica zijn ook niet rendabel, ten minste in vergelijking met de nieuwste hart medicatie of erectiestoornissen drug. Zelfs als u een nieuw antibioticum doet op de markt, het is onwaarschijnlijk dat terugverdienen van een bedrijf de kosten van herderlijke door het proces van goedkeuring; met dank aan de rechtmatige angst van snelheidsovertredingen langs antibioticaresistentie, nieuwere medicijnen worden meestal gebruikt als een laatste redmiddel voor resistente infecties, waardoor hun winstmarges.

Overheden en externe organisaties hebben geprobeerd te overtuigen van de farma-bedrijven om hun antibioticum onderzoeksprogramma ‘ s gaat door middel van ruime subsidies en financiering investeringen in de afgelopen jaren, terwijl de kleinere boutique onderzoek bedrijven hebben ook stapte in. Maar er is geen duidelijke aanwijzing dat deze inspanningen zijn echt vruchten af.

In de tussentijd gaan de bacteriën gewoon winnen van de wapenwedloop, sneller dan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en nieuwe programma ‘ s ontworpen om weerstand bestrijden. Alleen al dit jaar waren er drie gevallen van gonorroe gevonden om volledig onbehandelbaar door middel van standaard medicatie. Vergelijkbare gevallen waarbij verschillende bugs komt onvermijdelijk.

Al superbugs zijn verantwoordelijk voor 700.000 doden per jaar wereldwijd. Maar tegen 2050, afgezien van eventuele last-minute wonder, ze kon doden naar schatting 10 miljoen mensen per jaar—een dodental hoger dan alle vormen van kanker samen.

[Eindpunten Nieuws]