Facebook etiketter russiske brukere som er interessert i forræderi’

50

Firmaet fjerner kategori, noe som påvirket 65 000 mennesker, fra ad verktøy, følgende sikkerhet frykt

@alexhern

Tor 11 Juli 2018 17.39 BST

Sist endret på Ons Jul 11 2018 20.17 BST

Silhouetted man holds phone in front of Facebook logo

Facebook sa etiketten ble beregnet til bare å identifisere historiske forræderi.
Foto: Gitt Ruvic/Reuters

Facebook annonsering verktøy algoritmer merket 65,000 Russere som er interessert i forræderi, potensielt sette dem i fare fra det undertrykkende stat, inntil selskapet fjernet kategori, etter henvendelser fra journalister.

Merking reiser nye bekymringer for data-drevet profilering og målretting av brukere på nettstedet, som har allerede møtt kritikk for det samme verktøyet algoritmer inferring informasjon om brukernes rase, seksualitet og politiske synspunkter til tross for lovgivning for beskyttelse av data som krever eksplisitt samtykke for å holde slik informasjon.

Facebook sa etiketten ble beregnet til bare å identifisere historiske forræderi. “Forræderi ble inkludert som en kategori, gitt sin historiske betydning. Gitt det er en ulovlig aktivitet, vi har fjernet det som en interesse kategori,” en talsperson sa.

Selv om Facebook ikke direkte utsettes brukerens interesser til eksterne parter, annonsører kan lett finne dem gjennom forsiktig bruk av selskapets public-access-verktøy. For eksempel, kunne de kjøre en annonse målretting utelukkende brukere som bor i Russland og som er merket som er interessert i forræderi, spill deretter inn IP-adressene til brukere som har klikket seg.

Disse verktøyene kan være attraktivt til en stat som er komfortable med å bruke internett for undertrykkelse, sa Russland-ekspert Mette Skak, akademiker ved Universitetet i Aarhus. “Offisielt, internett er ikke sensurert i Russland. Men disse metodene, som Facebook har sannsynligvis ubevisst gitt den russiske myndigheter, gjør det mye lettere for statlige virksomheter å systematisk oversikt mennesker som er merket som potensielle forrædere.”

I en uttalelse, Facebook og sa at den danske Broadcasting Corporation, som først markert problemet og felles problemet med the Guardian, hadde “reist en rekke viktige spørsmål om hvordan Facebook annonsering systemer til å fungere. Vårt mål er å sikre folk se annonser som er relevante og nyttige. Det er bedre for personer som bruker vår tjeneste, så vel som for annonsører.

“Når vi identifisere misbruk av annonsene våre produkter, vil vi ta affære. Avhengig av brudd, kan vi fjerne annonsen, suspendere ad-kontoen din, eller til og med rapportere annonsøren til politiet.”

Nyheten kommer en dag etter at Facebook ble oppdaget å ha gitt privilegert tilgang til nettstedet sitt til e-post tjeneste Mail.Ru et russisk nettsted med linker til Kreml.

I en 700-siders dokument, utgitt til den AMERIKANSKE Kongressen i slutten av juni, Facebook innrømmet at det ga noen spesielle programmer tilgang til brukere’ venner’ data utover den Mai 2015 frist, når det slår det av for å få tilgang til de fleste utviklere. Denne tilgangen, samme type som brukes av Dette Er Ditt Digitale Liv app i hjertet av Cambridge Analytica skandale informasjon skrap av 87m Facebook-kontoer, ble gitt til Mail.Ru for to uker etter at den generelle fristen.

Facebook fortalte CNN at selskapet ikke hadde funnet noen bevis for Mail.Ru misbruker at tilgang. “Facebook er et globalt selskap med brukere over hele verden slik vi samarbeider med utviklere globalt, for å bringe våre tjenester til mennesker overalt – så lenge de utviklere forholde seg til plattformen vår politikk.

“Mail.Ru en av de fem største internett-selskaper i verden, har bygget apps for Facebook-plattformen og for andre store plattformer, inkludert iOS og Android for år. Vi har funnet noen indikasjon på misbruk med Mail.Ru. Hvis vi finner misbruk, vi forby utviklere.”

Algoritmer bestemme brukernes interesser er et viktig aspekt av Facebook annonsering plattform. Det kan annonsørene på nettstedet for å målrette mot brukere som er mer nøyaktig enn de kan ved hjelp av enkle demografiske tiltak. For eksempel, reklame sportslige produkter kun til brukere som bryr seg om sport, eller som tillater at plateselskapene å annonsere musikk til brukere som allerede er kjent for å like en bestemt artist.

Men, mens Facebook har brukerne tunge kontroll over hva det gjør med den informasjonen de gir, for eksempel lastet opp bilder og statusoppdateringer, det gir mye mindre kontroll over informasjon den har utledes om dem. Brukere kan fjerne individuelle interesser på innstillinger-siden, men kan ikke melde deg ut av profilering helt, eller hindre interesser blir fastslått på en kategori for kategori basis. Skjule annonser som er målrettet mot en bestemt interesse heller ikke klart at interessen fra Facebook profilen av en gitt bruker.

Under GDPR, visse typer av sensitive personopplysninger, inkludert seksualitet, religion og politiske interesser, er spesielt beskyttet. Siden loven trådte i kraft, Facebook har bedt brukerne om de er komfortable med at informasjon blir lagt ut på profilene deres. Men selskapet tilbyr ingen lignende beskyttelse for informasjon om de kategoriene som har utledes seg selv – for eksempel at en bruker kan være “interessert i homofili” eller “interessert i Islam”.

Facebook sa: “Virksomheter ikke få noen personlig identifiserbar informasjon om deg. Og du er eneste som noensinne har blitt inkludert på grunn av handlinger du gjør på nettet, ikke dine personlige egenskaper.” Det tilføyes: “‘Homofili” er en bredt brukes kategori med mange legitime bruksområder. For eksempel, LGBTQ advokatvirksomhet grupper bruk dette segmentet for å nå folk som er interessert i disse temaene. Så vi kommer til å holde det.”