Endnu Flere Beviser for, at Virus Kan Forårsage Alzheimers Sygdom

83

Et digitalt farvelagt transmissions elektron mikroskopi (TEM) billede af herpes virus partikler. Billede: Dr. John Hierholzer; F. A. Murphy (CDC)

I årtier, den idé, at en bakterie eller virus kan hjælpe forårsager Alzheimers sygdom blev afvist som en bræmme teori. Men ikke så meget længere. Onsdag et team af forskere fra Harvard Medical School rapporteres i tidsskriftet Neuron de seneste smule af beviser tyder på, herpesviruses kan udløse kaskade af begivenheder, der fører til Alzheimers sygdom, en dødelig form for demens, der rammer mindst 5 millioner Amerikanere.

Forskerne har undersøgt, hvordan neuroner i mus svarede, at tilstedeværelsen af herpes simplex 1 (HSV-1), den virus, der forårsager forkølelsessår. I et separat eksperiment, der involverer en 3D-model af den menneskelige hjerne, der er dyrket i en skål, de har også studeret human herpesvirus 6 (HHV-6), kimen, der er ansvarlige for at forårsage barndom hudsygdom, roseola. Disse vira er normalt, der er fanget tidligt i livet og ophold hvilende et eller andet sted i kroppen, men som vi alder, at de næsten altid vandre op til hjernen.

Nogle af de mus, der anvendes i eksperimentet var genetisk avlet til at have neuroner, der kunne skabe den menneskelige version af beta amyloid (eller amyloid-β). Amyloid-β er et protein, der normalt produceres i hjernen. Men i Alzheimers patienter, der klumper sammen til at danne plaques, der er menes af mange eksperter, til langsomt at ødelægge hjernen. Mange forskere havde længe antaget, at amyloid-β primært var et affaldsprodukt, med noget meningsfuldt formål. Men forskerne havde tidligere vist, at amyloid-β faktisk kan tjene som en første linje i forsvar mod svampe-og bakterielle infektioner.

I den aktuelle undersøgelse, både virus syntes at fremprovokere en tilsvarende reaktion. Musenes hjerner voksede nye aflejringer af amyloid-β plaques praktisk “indlån på anfordring”, ifølge ledende forfatter Rudy Tanzi, en genetiker med speciale i hjernen på Massachusetts General Hospital samt Harvard Medical School. Og musene avlet med disse menneske-lignende neuroner blev bedre i stand til at afværge hjernen infektion end mus uden dem. Den samme effekt kunne også ses i petriskålen.

“Seeding af amyloid er, hvad der forårsager ophobning af plak,” Tanzi fortalte Gizmodo, “og herpesviruses og andre mikrober kan hurtigt frø amyloid-β.”

Undersøgelse er den anden i de seneste uger for at støtte den rolle, virus i Alzheimers sygdom. At den første undersøgelse, som blev offentliggjort også i Neuron og ledet af forskere fra Icahn School of Medicine ved Mount Sinai, fundet beviser for, at visse herpesviruses er mere rigeligt til stede i hjernen hos mennesker, der døde af Alzheimers, er det også foreslået, at gener, der tilhører disse vira, der direkte interagere med menneskelige gener, der øger risikoen for sygdommen.

Timingen er ikke nogen tilfældighed, Tanzi sagde. Hans team har svarede med Mount Sinai-holdet i år, og de havde oprindeligt planlagt at frigive deres resultater på samme tid (både vil blive offentliggjort i samme print juli udgave af the journal). Det var Mount Sinai team, Tanzi noter, der foreslog Harvard team kig på HHV-6 samt HSV-1 i deres eksperimenter, da det var den virus, de havde begyndt at fokusere på i deres arbejde.

Mens Tanzi og hans team anerkende den længe ignoreret arbejde af andre forskere, der støtter den virale hypotesen om Alzheimers, som det er kendt, han sagde, at deres forskning tager tingene i en lidt anden retning. Det er et forsøg på at forene forskellige teorier om, hvad der forårsager Alzheimers.

Tilhængere af den virale teori har ofte spekuleret på, at bakterier, såsom HSV-1—de mest almindeligt skylden synderen—direkte anspore hjernen til ude af kontrol gennem betændelse, med amyloid-β kun at være en tilskuer. Men Tanzi ‘ s version, amyloid-β stadig er den centrale tandhjul bag sygdommen. Neuroner bruge protein til at enten dræbe eller sikkert at fælde viral eller bakteriel partikler i en “nano-net,” som Tanzi sætte det. I Alzheimers sygdom, er denne proces kører af sporet, der fører til en uhæmmet oprustning af plaques. Fra der, Tanzi ‘ s arbejde har vist, plaques udløse produktion af tangles—klumper af en anden hjerne protein, kaldet tau, der ses i de senere stadier af Alzheimers, som sammen så udløser kronisk betændelse. Alle disse bevægelige dele align at visne hjernen, i sidste ende forårsager død.

I dette scenario, er det ikke så meget, kimen, men immunsystemet, der er skyld i ulykken. “Mikrober er prequel til den amyloid hypotesen,” Tanzi sagde.

Virus er kun en af de ting, der kunne modregne Alzheimers, påpegede han. Den samme form for såning kan ske i mennesker, hvis gener, der forårsager dem til at gøre alt for meget amyloid-β, i mangel af infektion. Og genetik kan hjælpe med at forklare, hvorfor det kun er nogle mennesker, der er infektioner forårsage hjernen til at begynde at producere amyloid-β i massevis. “Bare at have virus er ikke nok,” Tanzi sagde.

Men i betragtning af den udbredte svigt af Alzheimers behandlinger, der har fokuseret på at stoppe amyloid-β produktion, viral link giver en ny, klar retning for den fremtidige kliniske forsøg: Forebyggende antimikrobielle lægemidler og vacciner, der kan stoppe disse bakterier fra nogensinde at nå hjernen i første omgang. Nogle af de seneste, hvis forskning (i den betydning, som ikke er kontrolleret forsøg) har allerede foreslået, at disse lægemidler kan nedsætte risikoen for demens.

Disse former for endelig undersøgelser er sandsynligvis stadig et stykke væk, men der er helt sikkert en ændring i modvind.

“Jeg tror, vi har fået forbi det punkt, hvor denne idé er til grin, men nogle kan stadig være voldsomt imod det,” Tanzi sagde med henvisning til det 19 århundrede tyske filosof Arthur Schopenhauer ‘ s maksime om de tre faser af sandheden (første latterliggørelse, så er voldelig modstand, og til sidst accepteret som selvindlysende).

Sorteper sandsynligvis ikke vil stoppe med herpes. Tanzi og hans team er allerede på arbejde udfører forskning i, hvordan bakterier, der lever i hjernen, som kan bidrage til Alzheimers. Tanzi er også en del af et forskningsprojekt, der forsøger at kortlægge den levende mikrobielle universet, eller microbiome, af hjernen, og hvordan det kan påvirke vores mentale og fysiske sundhed.

[Neuron]