År sedan från Antarktis bröt av ett enormt isberg. Vad som hände honom under denna tid?

13

För nästan ett år sedan Antarktis glaciären Larsen har skapat Ett isberg-68, är en av de största block av is från alla som vet historien. Video gjord med hjälp av satellitbilder, visar en split, separation och den efterföljande resa av isberget under de senaste 12 månaderna. Isberg A-68 — den sjätte största isberg kända för att existera. Vid tiden för separationen block med en yta på 5800 kvadratkilometer (nästan en tredjedel av området Krim, att den vägde nästan 1 000 miljarder ton. Befriad från Larsen ice shelf C, A-68 sakta började glida åt Norr. Långsamt är nyckelordet. Fotografering, detta är enorm bit av is, i en hast.

Adrian Luckman och Martin O ‘ leary av projektet MIDAS, en Brittisk forskningsprojekt i Antarktis, där man undersöker effekterna av klimatförändringarna på en ice shelf, Larsen C, säger att ett isberg hade drivit långt från tät istäcket i weddellhavet.

“Ett isberg som drevs av havet strömmar, tidvatten och vindar, men den Norra delen har flera gånger gått på grund nära glaciären hiss Bowden”, skriver Luckman och O ‘ learys. “Dessa grundstötningar har så småningom ledde till en ytterligare fragmentering av isberget i maj 2018”.

Nya bitar av isberget stort nog för att få sina egna namn, men den totala arealen av förluster-68 i maj av sig själv kommer att vara storleken av en liten stad. Över tid, isberg kommer att fortsätta sin successiva förflyttning till det öppna havet; det kommer att ta decennier. Forskarna uppskattar att En-68 förlorat 12% av den totala massan under det senaste året. Men det är fortfarande enorm.

År sedan från Antarktis bröt av ett enormt isberg. Vad som hände honom under denna tid?
Ilya Hel