Uber planer på att identifiera berusad passagerare kan medföra fara för kvinnor | Emily Reynolds

47

Företagets dåliga track record när det kommer till sexuella övergrepp gör sitt nya AI-projekt en skrämmande utsikter

Kontakta författaren

@rey_z

Ons 13 Jun 2018 14.16 BST

Senast ändrad: Ons 13 Jun 2018 21.19 BST

woman at night alone

‘Gör det möjligt för förarna att identifiera sårbara, berusad och potentiellt ensam passagerare kan vara otroligt farliga.’
Foto: Alamy

Det är omöjligt att säga exakt hur mycket pengar Uber gör från berusade människor, men om antalet surögd människor som vandrar runt på fredags-och lördagskvällar och försöker hitta sin kallats bilar är något att gå efter, det är nog en hel del. Företaget uppenbarligen känner sin publik: denna vecka, det ansökt om ett patent för en AI som kunde upptäcka berusad eller hög passagerare helt enkelt genom hur de gick, skrivit eller innehas av med sin telefon.

Uber utveckla teknik som skulle berätta om du är berusad

Läs mer

Enligt patent, AI kunde mäta användarens hastighet, se upp för ovanliga stavfel eller känsla om en telefon är svajande eller hålls på en ovanlig vinkel. Detta, det föreslår, skulle kunna “förutsäga användare tillstånd att använda maskinen lärande” och igen “otypiskt användaren stater”. Kort sagt, att veta oavsett om du är förbannad eller inte.

Företaget nästan säkert anser att denna information skulle kunna användas för gott, och det är onekligen så att alternativet för att undvika berusade passagerare skulle komma som en välsignad lättnad för många förare. För passagerare, men AI är kanske inte så goda nyheter, och gör det möjligt för förarna att identifiera sårbara, berusad och potentiellt ensam passagerare kan i själva verket vara otroligt farliga.

För ett företag med ett så dåligt track record när det kommer till sexuella övergrepp, utsikten är oroande. En färsk CNN utredning funnit att 103 Om drivrutiner enbart i USA hade anklagats för sexuellt övergrepp mot eller missbrukar” sin passagerare under de senaste fyra åren. Trettio-en hade dömts för brott som sträcker sig från “påtvingade röra och falska fängelse för våldtäkt”, ytterligare civil-och straffrättsliga ärenden var också avvaktande. I ett uttalande nyligen, en Uber talesman sade säkerhet var företagets högsta prioritet i år och som det hänvisas till senaste protokollet uppdateringar som kör föraren bakgrundskontroller på en årlig basis. Rapporter har också visat att bolagets beslut att kräva av kvinnor att lösa fall av misshandel och våldtäkt av förare genom skiljeförfarande i stället för i allmän domstol – för att skydda företagets intressen och potentiellt tysta offren.

Siffrorna talar sitt tydliga språk när det kommer till Uber inställning till sexuella övergrepp, och ger inte mycket hopp om att den nya tekniken skulle komma med den typ av skydd som det skulle så desperat behöver – särskilt när man betänker antalet utsatta (ibland berusad) unga kvinnor som är beroende av Uber för att säkert få med dem hem.

Detta är inte den enda begränsningen till teknik, antingen. Som patent förklarar, sensorer kan utlösas när en telefon skakar eller rör sig, när man skriver är långsam, eller när det hålls på en viss vinkel. Men vilka mått är det som bedöms? Så många människor med funktionshinder påpekade på Twitter, någon med cerebral pares eller Alzheimers är osannolikt att skriva eller hålla telefonen på samma sätt som majoriteten av användarna, och därmed kan utlösa AI: s berusning sensor.

Personer med funktionsnedsättning är mycket mindre sannolikt att kunna få tillgång Uber service redan: i själva verket har bolaget redan stämts flera gånger för att diskriminera personer med funktionshinder. I 2017, flera rättsprocesser inleddes i Washington DC, Mississippi och New York av grupper arg på bolagets underlåtenhet att ge dem adekvat service. Och 2018, en grupp aktivister som monterade in en stämningsansökan mot företaget för att inte ge tillräckligt med rullstolsanpassade fordon. Gruppen beskrev Om “fortsatt motstånd mot följande lagar att hålla transport tjänster är öppna för alla”, med hänvisning till Kaliforniens lagar mot diskriminering att hävda att rullstolsburna kan helt enkelt inte förlita sig på företaget för transport. För sin del, Uber säger att det gör en hel del för att stödja funktionshindrade passagerare. Förutom UberWAV, som omfattar fordon med hydrauliska ramper eller hissar för rullstolar, det finns också UberAssist som låter passagerare begäran en förare utbildade för att ta emot funktionshindrade personer.

Med allt detta i åtanke, är det inte väldigt konstigt att Uber kanske har återigen designat en bit av teknik som ser icke-funktionshindrade passagerare som standard och funktionshindrade som en eftertanke.

Det är knappast som om vi kan lita på Uber med vår personliga data, antingen. I och med 2014, företaget kom under eld för att använda sig av en så kallad “Guds Visa” – teknik – ett verktyg som tillät anställda att spåra resor för enskilda användare. Josh Mohrer, chef för Uber i New York, var tvungen att be om ursäkt efter att han använt tekniken för att spåra en Buzzfeed reporter som hade intervjuat honom, med företaget hastigt klättra för att klargöra att hans tillgång till de uppgifter som var mot reglerna. Men vem kan vara säker på att sådana regler kan – eller vill – inte bryta igen?

En Uber talesperson har noterat att AI är bara en i arbete, och påpekar att många patent som aldrig ens blir gjort. För vår skull – och för den skull Uber är otroligt överarbetad PR-team – låt oss hoppas att detta inte blir mindre ritbordet.

  • Emily Reynolds är en frilansande journalist