Split Kalifornien i tre stater? Excentrisk miljardär är att idén kommer att få en omröstning

42

Ett förslag om att dela upp staten i tredjedelar kommer att visas på November 2018 omröstning – men är det mer än en stunt?

@juliacarriew

E-post

Ons 13 Jun 2018 22.42 BST

Senast ändrad: Ons 13 Jun 2018 22.43 BST

The tech investor Tim Draper’s idea has been dismissed as ‘a fatuous exercise’.

Tech investor Tim Draper idé har varit avfärdas som “ett idiotiskt motion’.
Foto: Danita Delimont/Getty Images/Gallo Bilder

Ett förslag av miljardären riskkapitalist och Bitcoin investor Tim Draper att dela Kalifornien i tre separata stater kommer att visas på November 2018 valsedeln efter “Cal 3” – kampanjen samlat tillräckligt med underskrifter för en statewide folkomröstning.

Cal 3 är Draper ‘ s senaste försök att bryta upp landets mest folkrika stat. I och med 2014, han tillbringade $5.2 m på en kampanj för att dela staten i sex bitar, men misslyckades med att kvalificera sig för omröstning när bara cirka 750 000 av de 1,14 m namnunderskrifter som samlats in befanns vara giltigt.

Den här gången, Draper minska antalet nya staterna i hälften, och rensat krav för framställare, enligt uppgift att betala canvassers $3 per signatur. De tre nya medlemsstaterna skulle vara Norra Kalifornien, ungefär som omfattar den norra delen av staten, som bland annat San Francisco och Silicon Valley, och Sacramento, Södra Kalifornien, som sträcker sig från Fresno den amerikansk-mexikanska gränsen, och Kalifornien, som omfattar sex kustnära län mellan Los Angeles och Monterey.

Tim Draper tried and failed at a similar ballot measure in 2014.

Facebook

Twitter

Pinterest

Tim Draper försökt och misslyckats på en liknande folkomröstning 2014. Foto: Stephen Lam/Tt-Reuters

“ThreeCAs kommer att ge Kalifornien bättre utbildning, bättre infrastruktur, och lägre skatter,” Draper sade i ett uttalande, när han inledde kampanjen i November. “Tre nya regeringar kommer att kunna börja om på nytt, att förnya sig, och bättre tjäna sitt folk.”

Om det godkänns, den partition som skulle markera den första avdelningen av en amerikansk stat eftersom pro-eu-West Virginia bröt från separatistiska Virginia under det AMERIKANSKA inbördeskriget.

Men börja inte att lägga till stjärnor för att den AMERIKANSKA flaggan men: även om tanken var att vinna väljarnas godkännande, skulle det fortfarande ha för att klara många hinder, inklusive att få ett godkännande från den AMERIKANSKA Kongressen.

“Min gissning är [väljare] kommer att rösta ned, och allt detta kommer att vara ett slöseri med tid,” sade Jim Newton, en lektor i offentlig politik vid University of California Los Angeles. “Men inga barn eller djur skadas i processen. Det är ett idiotiskt motion, men det är inte dödlig.”

Det är inte omedelbart klart vad den valkrets som är för förslaget, utöver den excentriska Draper. I April undersökning av SurveyUSA finns stöd för åtgärden, bland registrerade väljare var bara 17%.

Jag tror inte att någon annan i den stat förutom Tim Draper tycker det är en bra idé

Steven Maviglio, politisk konsult

Draper gjort sin förmögenhet på att investera i Hotmail och Skype, och skapade rubriker under de senaste åren över sina investeringar i cryptocurrency och starkt stöd av Theranos och dess vanärade grundare, Elizabeth Holmes. Draper också driver en skola för entreprenörer som kallas “Draper University of Heroes” och en gång utfört en striptease i ära av kvinnliga företagare vars företag har han investerat.

“Jag tror inte att någon annan i den stat förutom Tim Draper tycker det är en bra idé”, sade Steven Maviglio, en Demokratisk politisk rådgivare och talesman för den officiella oppositionen kampanj, OneCalifornia. “Vår enda svårigheten är att få människor att ta det på allvar … I detta politiska klimat, har du att ta allt på allvar.”

Cal 3 kampanj skyller “Sacramento system av top-down kontroll” för statens olika sjukdomar, och antyder att ha regeringar “närmare ” hem” kommer att resultera i bättre resultat för utbildning, infrastruktur och skatter.

“Jag tror att det är faktiskt ganska skrattretande,” sade Newton. “Varför tre stater? Varför inte 30 stater? Varför inte 300? … I praktiken, jag tror inte det löser några problem Kalifornien konfronterar.”

Under the proposal, San Francisco would become part of the state of Northern California.

Facebook

Twitter

Pinterest

Enligt förslaget, San Francisco skulle bli en del av den stat i Norra Kalifornien. Foto: Janet Kopper/Getty Images

Det finns också en uppsjö av rättsliga hinder som kan hämmas av ansträngning.

“Det är mycket mer än bara ett initiativ som skulle krävas för att dela Kalifornien i tre delar,” sade Eric McGhee, forskarassistent vid Public Policy Institute i Kalifornien. “Även om detta var att passera, det skulle utsättas för en verklig kamp i Kongressen, eller att det skulle vara bundna i juridiska frågor i Kalifornien, eller både och.”

Vikram David Amar, rektor för University of Illinois College of Law, har föreslagit att Draper förslag, som är skriven som en ändring i konstitutionen, får inte passera juridiska uppbåda.

Kalifornien i uppror: hur den progressiva statliga planer på att folien Trump agenda

Läs mer

“Det är ett mycket starkt argument för att Mr Draper’ s förslag skulle utgöra en “revidering” snarare än en “ändring” av Kaliforniens Grundlag”, skrev han i April. En konstitutionell översyn kan inte bli placerade på valsedeln på samma sätt som en ändring.

Om Draper har någon chans att se sin dröm gå i uppfyllelse, han har verkligen lyckats att göra staten till väljarnas debatten hans idé, som kan väcka mer debatt över den kaliforniska folkomröstningen processen.

“Vi har kommit längre och längre bort från tanken att detta är en folkrik eller progressiv process,” säger Newton. “Det är verkligen en pengar process, och vem som helst med tillräckligt med pengar för att de vill få ut något på valsedeln kan göra det.”