Ontslagen FBI Officiële Ontdekt Voormalige Werkgever Zuigt aan Transparantie

37

Voormalig FBI-Directeur Andrew McCabe pauzes tijdens een van de Senaat Intelligence Committee hoorzitting op 7 juni 2017Photo: AP

Na te zijn ontslagen door de advocaat-generaal in Maart, een voormalig FBI officieel verzocht records van het bureau met vermelding van de federale wet op vrijheid van informatie. Echter, hij was er snel bij om te ontdekken dat het agentschap leidde hij voor een korte periode vorig jaar is niet echt in transparantie of de regel van de wet.

Andrew McCabe, die de werkende FBI-directeur na het afvuren van James Comey vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen het bureau op dinsdag na het mislukte om een hele reeks records op grond van de Freedom of Information Act (FOIA). De FBI en het Ministerie van Justitie bleek minder dan coöperatief.

McCabe werd ontslagen door de Procureur-Generaal Jeff Sessions in Maart na aftreden als de FBI is adjunct-directeur in eind januari. In April, het Ministerie van Justitie, de Inspecteur-Generaal Office (OIG) concludeerde dat McCabe had overtreden reglement van het agentschap door het toestaan van ondergeschikten en informatie delen over een lopende FBI sonde met verslaggevers.

Het citeren van een organisatie van openbaar belang uitzondering, McCabe heeft gezegd dat hij zijn toegestaan ambtenaren om te spreken met journalisten om valse verhaal worden gemeld aan de bescherming van de FBI institutionele reputatie. Hij ontkende de beschuldigingen die zijn vastgelegd in de OIG-rapport, die beweerde dat hij verkeerd was begrepen, en later beweerde zijn vuren was politiek gemotiveerd.

In een klacht ingediend dinsdag met de DC Rechtbank, McCabe kritiek op de FBI over de “voortgezette patroon en de praktijk van het schenden van de proactieve de informatieverplichtingen van de FOIA en de daarbij geldende voorschriften.” McCabe toegang heeft gezocht tot verschillende documenten die relevant kunnen zijn voor zijn eigen afvuren, zoals het interne beleid voor FBI-media-interactie, en betoogde dat aantal is automatisch openbaar jaar geleden.

Met betrekking tot de FOIA, de FBI is berucht om de regels. Vaak duurt het absurde bedragen van de tijd, om toegang te krijgen tot FBI-records, zelfs wanneer hun bekendmaking is duidelijk van openbaar belang. Een aantal jaren te verwerken legitiem, niet-vrijgesteld aanvragen is niet ongewoon.

Dat een carrière FBI officieel van 22 jaar had de gelegenheid om gripe over de bureau ‘ s gebrek aan transparantie en gebrek aan zorg voor de FOIA regelgeving is van onschatbare waarde—althans, vrijwel iedereen die streed het bureau voor de toegang tot openbare registers op elk punt in de afgelopen decennia.

“Ik ben blij dat de Heer McCabe is het herkennen van hoe moeilijk het is om records van de FBI onder FOIA,” zei Adam Marshall, een advocaat bij de Verslaggevers van de Commissie voor de Vrijheid van de Pers -. “Ik hoop dat hij een grotere waardering voor de onvermoeibare inzet van journalisten die met soortgelijke problemen bij het verzamelen van informatie om het publiek te informeren.”

“Ik vraag me af hoeveel de FOIA proces zou verbeteren,” Marshall toegevoegd, “als de federale werknemers een beroep te doen op het krijgen van de records die ze nodig hebben om hun werk te doen.”

McCabe ‘ s genoemde FOIA verzoeken proberen toegang te krijgen tot een breed scala van FBI-documenten, een meerderheid van hen niet-geclassificeerde handleidingen en richtlijnen; de FBI Handleiding van de Administratieve Handelingen en Procedures; de relaties met de media beleid; en de FBI Binnenlandse Onderzoeken en Operaties Gids, om een paar te noemen.

“Ik heb diep identificeren met de Heer McCabe’ s frustratie en verwelkomen hem aan de familie met open armen,” FOIA advocaat Dan Novack vertelde Gizmodo.

In het bijzonder, de McCabe klacht betoogt de FBI heeft gewoonlijk geschonden FOIA de subsectie (a)(2), die vereist dat federale agentschappen continu en proactief te onthullen records die moeten worden gemaakt voor het publiek beschikbaar is, nog voordat iemand vraagt om ze te zien.

Hoewel het de vraag of de FBI ooit nam in acht, federale agentschappen werden ten minste geadviseerd door het ministerie van justitie in 2009 aan het systematisch plaatsen informatie online op voorhand van een openbaar verzoek.” “Het verstrekken van meer informatie online reduceert de noodzaak voor individuele verzoeken en kan bijdragen tot het verminderen van bestaande achterstanden weg te werken,” het ministerie schreef.

“In het gezicht van de twijfel, openheid heerst,” de voormalige President Barack Obama zei eens beschrijven hoe de uitvoerende instanties moet de aanpak van de release van de openbare registers. Dat advies natuurlijk, loopt afoul van een veel oudere FBI adagium, dat dateert van voor McCabe ‘ s tijd is er door een groot aantal jaren—”bij twijfel, steek het uit.”

En met dat, de Heer McCabe, welkom bij de weerstand.