Facebook justera barer papperslösa invandrare från att köpa politiska annonser

33

En förändring av politiken utformats för att verifiera identitet har lett till en motreaktion av misstag exklusive papperslösa Amerikaner

@SamTLevin

E-post

Tors 17 Maj 2018 01.26 BST

Först publicerad på Ons 16 Maj 2018 23.00 BST

The change was meant to help combat misinformation, but has prompted immigrant activists to criticize the platform.

Förändringen var tänkt att hjälpa till att bekämpa desinformation, men har lett till att invandrare aktivister att kritisera plattform.
Foto: Yichuan Cao/Sipa USA/Rex/Shutterstock

En ny Facebook policyn innebar att stävja val störningar är också förbud mot papperslösa invandrare från att köpa politiska annonser, som kritiker säger, kunde tysta aktivister och störa organisera arbete på plattformen.

Cambridge Analytica uppgiftslämnare säger Bannon ‘ ville undertrycka väljarna

Läs mer

Facebook meddelade förra månaden att det skulle börja kräva politisk annons köpare i USA för att verifiera sin identitet i ett försök att bekämpa falska nyheter och desinformation och undvika en upprepning av valet 2016, när det tillåts Ryssland-stödda tjänster för att nå ut till miljontals Amerikaner. Eftersom användarna måste nu bekräftar sitt personnummer och skicka till USA, körkort eller pass, miljontals papperslösa människor i Amerika är inte längre kunna posta politiska annonser.

“Det här är Facebook som talar om papperslösa människor att det inte är tillåtet att delta i denna del av den politiska processen”, sade Justino Mora, en av grundarna av opinionsbildning grupp UndocuMedia och en odokumenterad invandrare för närvarande skyddas av termen (Om) program. “De är i huvudsak att förbjuda en viss politisk åskådning från att uttryckas … De kommer att tillåta anti-immigrant främlingsfientliga och rasister att ha mer makt.”

Kontroversen ny annons prövning system belyser den komplexa politiska utmaningar Facebook och den potentiella oavsiktliga konsekvenser av nya restriktioner som företaget brottas med dess enorma makt och inflytande i valet.

Effekten av den nya politiken, som först rapporterats av Vice Nyheter, illustrerar också de sätt på vilka papperslösa människor att fortsätta att vara uteslutna från politik och demokrati i USA, ett problem som sociala medier kan förstärka.

Rättigheter grupper hävdade i veckan att Facebook har en skyldighet att tillåta annonser från papperslösa människor, med några pekar på att VD Mark Zuckerberg uttalade stöd för Daca mottagare.

Jess Morales Rocketto, politisk chef på Nationella, Inhemska Arbetstagare Alliansen, sade Facebook hade varit kritisk till att utbilda invandrare om sina rättigheter och organisera sig mot skadliga kampanjer – och att många papperslösa aktivister var att köpa och utforma annonser för att stödja deras ansträngningar: “Detta kommer göra det mycket svårt för dem att göra sitt jobb.”

En Facebook talesman sade att den nya tillstånd systemet var utformat för att öka insynen, men skrev i ett mail: “Vi förstår att den process, som nu är utformad, presenterar utmaningar för vissa grupper och vi utforska lösningar nu för att ta itu med problemen.”

Enligt federal regulations, papperslösa människor är förbjudna från att skänka direkt till kandidaterna, men några har hävdat att Facebook är att gå ett steg längre genom att blockera detta befolkningen från att köpa annonser som är relaterade till “nationella frågor av betydelse för allmänheten”, som företaget säger inkluderar invandring.

“Detta har märkningar av ett beslut i ett rum med en handfull av chefer som kanske inte har helt tänkt igenom konsekvenserna”, sa Brendan Fischer, av Kampanjen Juridisk Center. “Det är skillnad mellan offentlig politik skapad av demokratiska institutioner och politik skapad av privata företag.”

Många av fn-stödda annonser “problem”, ofta syftar till att så splittring på ämnen som etnicitet och invandring. Fortfarande, sade Fischer, Facebook kunde hitta ett alternativt sätt att kontrollera papperslösa aktivister och ge dem möjlighet att driva frågor.

Morales Rocketto föreslog Facebook partner med en pålitlig organisation att låta människors identiteter.

Enligt nuvarande regler, Mora skulle förmodligen fortfarande köpa annonser eftersom han har ett social security nummer från Daca och ett körkort i Kalifornien, som gör att papperslösa personer att få Id-handlingar. Men med tanke på den osäkra framtiden för Daca, som konsekvent inför hot enligt Trump, en del är rädda för att de kan förlora sitt skydd och därmed förlora sin förmåga att verka på Facebook på ett avgörande ögonblick.

Miljontals papperslösa invandrare utan Daca eller som saknar licenser omedelbart berörs av den nya politiken.

“Det är verkligen viktigt att ha en plattform som når ut till folk för att låta dem veta att de inte är ensamma,” sade Melodi Klingenfuss, en 24-årig papperslösa aktivist med Koalitionen för Humana Invandrare Rättigheter i Los Angeles (Chirla), en grupp med stor papperslösa personal. “Facebook måste fortsätta att ge papperslösa människor i Usa för att delta i ett flöde av idéer. Herr Zuckerberg måste förstå kraften av sin plattform.”

Chirla regelbundet inlägg Facebook annonser, säger informationsdirektör Jorge Mario Cabrera, och tillade: “jag tror att detta kan även gå till domstol om folk känner att deras första ändring rättigheter begränsas.”