Experter: Tesla är att upprepa misstag från fordonsindustrin av 80-talet

37

För det mesta slutet av April Tesla fabrik i Fremont, Kalifornien, stod. Batteriet fabrik nära Clark, Nevada. På tisdag, VD Elon Musk har skickat anställda en promemoria, som sade att en paus var nödvändig för att skapa förutsättningar för högre nivåer av produktionen under de kommande veckorna. Mysk sagt att han vill att alla delar av företaget producerade 6000 Modell 3 i veckan fram till slutet av juni, tredubbla priser uppnås genom att Tesla under de senaste veckorna. Detta meddelande tak en nio-månaders period av “produktion helvetet”, som det heter Mask eftersom Tesla kämpade med att försöka öka produktionen av Modell 3.

Tesla har höga förhoppningar för produktion Modell 3 priser. I och med 2016, Mysk anställdes Chef för Audi Peter Hochholdinger för planering av produktionen och Business Insider beskrev sina planer i slutet av 2016: “Hochholdinger anser att robotar kan vara en mycket mer betydande faktor i produktionen av bilar än nu, till stor del eftersom många av de komponenter som är avsedda för Montering av människor, inte maskiner.”

Ett år senare, Mysk och han fram avancerade robotar Tesla. “Vi tar robotar till gränsen, i termer av hastighet av sitt arbete, och ber våra leverantörer för att få robotar att arbeta snabbare, och de är i chock på grund av att ingen som inte ber om det”, säger Musk i November. “Som om robotarna går för långsamt.”

Nu, Mysk erkänner sitt misstag. “Överdriven automation i Tesla var ett misstag”, skrev nyligen Mysk. “Exakt, mitt misstag. Människor undervärderad”.

Kort sagt, de robotar som inte fungerar.

Mysk har upptäckt att en storskalig tillverkning av bilar är en komplicerad sak, och det är inte så lätt att förbättra traditionella biltillverkare. Och medan automation kommer säkert spela en viktig roll i produktionen av bilar, detta är inte den mirakelmedicin som Mysk drömde om för några år sedan. Inte för att hoppa över metoder för traditionella biltillverkare — Tesla kan inte ens passar i effektivitet av deras mer kända konkurrenter.

Och de flesta experter inom bilindustrin tror att Masken är fortfarande en hel del att lära.

“Många av de fel som vi nu höra, är dessa fel som görs resten av industrin på 1980-talet och 1990-talet,” säger Sam Abuelsamid, branschanalytiker Navigant Forskning. Han påpekar att erfarenhet av General Motors som har slösat bort miljarder av dollar på fruktlösa försök att automatisera produktionen av bilar på 1980-talet.

På samma gång, att underskatta Mask är en dålig idé. Mysk alltid sätta optimistisk tidsfrister för att deras företag och sedan inte kunde hantera dem. Men Mysk är långlivade och lär sig snabbt. Han gjorde en hel del misstag, men åtminstone lär han dem och är ganska Tesla kan förvandla till en konkurrenskraftig bil tillverkare.

Gamla rake

ArsTechnica har talat med två experter som har dragit en parallell med försök automatisering av GM på 1980-talet. På den tiden GM styrdes av Ordförande för Styrelsen och VD Roger Smith, som är en konkurrent till företaget var Toyota och andra utländska tillverkare. Smith drömde om en bilfabrik där den huvudsakliga delen av arbetet utförs av robotar, och de företag som tillverkade bilar mer effektivt än någon annan.

Här är hur han beskrivs resultaten av automatisering projektet Smith på den genetiskt modifierade växten i Hamtramck, Michigan, Paul Ingrassia och Joseph vitt:

“Så snart som det löpande bandet i Hamtramck försökt att påskynda dator-kontrollerade lastbil ur kurs. Robotar med spray började att bevattna med varandra istället för bilar, vilket resulterar i GM eskorterade bilar genom staden på den gamla pyatidesyatishestiletny Cadillac fabrik för ommålning. När en massiv, dator-kontrollerade “robot” svetsmaskin krossar bilen kropp eller när svetsmaskinen var frusen tätt, stannade hela bandet i Hamtramck. Arbetarna hade inget att göra, bara stod där och väntade för chefer samtal tekniker för entreprenören-robattle”.

På 1980-talet, GM har spenderat miljarder dollar på avancerad robotteknik, men fick aldrig tillbaka.

“I stället för att visa robotar på Församlingens linje ett par på en gång, vilket innebär den oundvikliga problem med felsökning med redundant hårdvara, GM har lagt det hela produktionssystemet Hamtramk med avancerad automation kommer att fungera perfekt.”

Trettio år har gått, och robotar blir mer sofistikerade. Men de grundläggande principerna är de samma: automation fungerar bäst när de läggs successivt till produktion process som redan är igång smidigt. Och Mysk verkar ha gjort samma misstag som Smith: alltför många robotar för snabbt — inte tillräckligt med tid för testning och förbättring av processen.

Robotar, i teorin, bör producera fler bilar med färre anställda, men ett ironiskt resultat av överdriven automation är att faktiskt robotar kan kräva mer arbetskraft. Ingrassia och vit rapport att den genetiskt modifierade växten i Hamtramck hade ca 5000 anställda i mitten av 1980-talet, samtidigt, på den närliggande fordfabriken arbetat 3700 anställda. Och den sista “Hamtramck med stor marginal”.

Idag Tesla upplever samma problem. Tesla tillverkar sina fordon på fabrik i Fremont, i Kalifornien, som tidigare var känd av den gemensamma GM/Toyota kallas NUMMI. 1985, NUMMI arbetat 2470 anställda under det första året av sitt arbete, och producerade en 64 764 bil. Av 1997 fanns det redan 4844 anställd som släpptes 357 809 bilar.

I och med 2016, Tesla var 6 000 till 10 000 anställda, men företaget producerade endast 83 922 av maskinen. Det är Tesla fabrik i 2016 var två gånger mindre produktiva, om man räknar per anställd än under det första året av att köra GM. Indikatorer i storhetstid på 1990-talet och att säga nej.

“Antalet personer som Mysk fick dras till den, innebär att varför han inte gör pengar på maskinerna”, säger experterna. Men Tesla gör framsteg. Antalet arbetade timmar som krävs för slutförande av fordon, minskat med 33% sedan början av 2016. Men, Mysk själv medger att kritiken är lämpligt. Och sedan avslutar han.

Experter: Tesla är att upprepa misstag från fordonsindustrin av 80-talet
Ilya Hel