Amazon Echo hjälper till att driva digital radio publiken tidigare FM

37

Smart högtalare påverka debatten om att stänga av de analoga signal i STORBRITANNIEN

@marksweney

E-post

Tors 17 Maj 2018 00.01 BST

Senast ändrad Tors 17 Maj 2018 00.02 BST

Amazon’s smart speakers

Amazon är smart högtalare har bidragit till att sätta ett nytt liv för radio och tv.
Foto: Elaine Thompson/AP

Populariteten av Amazon ‘ s Echo smart högtalare har bidragit till att pressa publiken för digital radio förflutna som av FM-och AM-i STORBRITANNIEN för första gången. Milstolpen, som nåddes under första kvartalet i år, skulle kunna uppmana regeringen att genomföra en översyn för att bedöma om det bör stänga av FM-signalen.

Digital, som omfattar lyssna via digital audio broadcasting (DAB) – apparater i bostäder och bilar, tv-apparater och genom tjänster såsom Eko, slog rekord dela 50.9% av alla lyssna på radio i tre månader till Mars.

Amazon är smart högtalare, som drivs av den virtuella assistent Alexa, har bidragit till att uppfinna medium för en ny, teknikkunniga generationen, och många av dem har misslyckats med att anamma traditionella lyssna på radio.

Lyssna online och via appar visat sig vara den överlägset snabbast växande segmentet digital konsumtion, med timmar av lyssnande i det första kvartalet svallande genom 14m (17%) år för år, till 95 timmar. Detta gör nu upp nästan en femtedel av alla digitala musik, och nästan 10% av alla lyssna på radio även på traditionella FM-och AM-radio.

Den största mängden av digitala lyssna sker på DAB-radio – två tredjedelar av STORBRITANNIENS vuxna har tillgång till en hemma, och de är i 11m bilar – som nu står för 36,8% av alla lyssnar och 72% av digital lyssna. Antalet timmar av DAB-radio lyssna ökade med 31 timmar (8.9%) på årsbasis under det första kvartalet och uppgick till 376 mkr timmar.

Lyssna på Radio via TV står för 4,8 procent av den totala lyssna på radio och 9,4 procent av digitala lyssna. Lyssnar i denna sektor har minskat något, med 7m timmar, 49 timmar i det första kvartalet.

“Detta är ett avgörande ögonblick för radio industrin och för lyssnare lika,” sade Ford Ennals, vd för Digital Radio i STORBRITANNIEN. “Den digitala övergången är goda nyheter för radio och hjälper till att vår industri att konkurrera mer effektivt i den digitala tidsåldern.”

Radio branschen har reagerat på skift i att lyssna vanor med digital-bara kanaler som BBC 6 Music, Kisstory och Hjärta 80-talet, samt regionala FM-stationer som LBC, Radio X och Magi, och har nu verkligen tagit steget till nationell täckning via sin expansion på DAB-plattformen. Det är dock fortfarande en ovilja att sätta en switch-off dag för FM.

James Purnell, BBC: s direktör för radio och utbildning och en före detta Arbetskraft kultur sekreterare, sade: “Vi är fullt engagerade i att digitala och ökar sin publik, men tillsammans med andra programföretag, vi har redan sagt att det skulle vara för tidigt att stänga av FM.”

Nick Grimshaw, vem det är som kan flyttas mot utgången från BBC Radio 1 frukost, förlorade 626,000 lyssnare i de första tre månaderna av året jämfört med samma period förra året, att falla till en sammanlagd publik på 5.09 m.