Facebook lar annonsører målrette mot brukere som er basert på sensitiv interesser

41

Sosiale nettverk categorises brukere basert på anslåtte interesser slik som Islam eller homofili

@alexhern

Ons 16 Mai 2018 05.00 norsk tid

Sist endret på Ons 16 Mai 2018 05.11 norsk tid

Facebook

Facebook hevder at klassifisere en bruker av deres interesser er ikke det samme som å klassifisere dem med sine personlige egenskaper.
Foto: Alamy

Facebook tillater annonsører å målrette mot brukere som det mener er interessert i temaer som homofili, Islam eller liberalisme, til tross for religion, seksualitet og politiske overbevisninger eksplisitt blir merket ut som sensitiv informasjon i henhold til nye lover om databeskyttelse.

Det sosiale nettverket samler inn informasjon om brukere basert på deres handlinger på Facebook og på nettet, og som bruker data for å forutsi på deres interesser. Disse kan være dagligdagse – fotball, Manhattan eller hunder, for eksempel – eller mer esoterisk.

En Foresatt etterforskning i forbindelse med den danske Broadcasting Corporation funnet ut at Facebook er i stand til å utlede svært personlige opplysninger om brukere, som det lar annonsører til å bruke for målretting formål. Blant de interesser som finnes i brukernes profiler var kommunismen, sosialdemokrater, Hinduismen og Kristendommen.

EU ‘ s general data protection regulation (GDPR), som trer i kraft den 25. Mai, eksplisitt etiketter slike kategorier av informasjon som så følsom, med slik en risiko for brudd på menneskerettighetene, at det mandater spesielle forhold rundt hvordan de kan være samlet inn og behandlet. Blant disse kategoriene er informasjon om en persons rase, etnisk opprinnelse, politikk, religion, sex liv og seksuell orientering.

Information commissioner ‘ s office sier: “Denne type data som kan skape mer betydelig risiko for en persons grunnleggende rettigheter og friheter, for eksempel ved å sette dem i fare for ulovlig diskriminering.”

Organisasjoner må sitere en av 10 spesielle dispensasjoner til å behandle slik informasjon, slike som “forebyggende eller yrkesmessig medisin”, “for å beskytte de vitale interessene til individet”, eller “data-faget har gitt uttrykkelig samtykke til behandlingen av de personlige data for ett eller flere angitte formål”.

Facebook allerede gjelder de spesielle kategorier andre steder på nettstedet. Som en del av sin GDPR-fokusert oppdateringer, selskapet spurte hver bruker for å bekrefte om “politiske, religiøse, og forholdet informasjon” de var kommet inn på nettstedet bør fortsette å være lagret eller vises. Men mens det som tilbys kontrollene for informasjon som brukerne hadde gitt uttrykkelig det, det samlet ikke slikt samtykke for informasjon det måtte utledes om brukere.

Dataene betyr at en annonsør kan målrette meldinger på, for eksempel, folk i NORGE som er interessert i homofili og Hinduismen – om 68,000 mennesker, i henhold til selskapets reklame verktøy.

Facebook ikke viser noen forståelse for at informasjon er følsom og utsatt for misbruk. Selskapet gir annonsørene muligheten til å ekskludere brukere basert på deres interesser, men ikke for sensitive interesser. En annonsør kan annonsere for folk som er interessert i Islam, for eksempel, men kan ikke annonsere for alle unntatt de som er interessert i Islam.

Selskapet krever annonsører å bli enige om et sett av retningslinjer som, blant annet, bar dem fra “ved hjelp av målrettingsalternativer å diskriminere, trakassere, provosere eller nedsettende brukere, eller å engasjere seg i aggressiv annonsering praksis.”

I en uttalelse, Facebook sa klassifisere en brukers interesser var ikke det samme som å klassifisere sine personlige egenskaper. “Som alle andre internett-selskaper, Facebook viser annonser basert på emner vi tror folk kan være interessert i, men uten bruk av sensitive personopplysninger. Dette betyr at noen kunne ha en annonse interesse oppført som gay pride fordi de har likt en Stolthet-forbundet side eller klikket på en Stolthet annonse, men det betyr ikke at det er noen personlige egenskaper som kjønn eller seksualitet.”

Selskapet har også sagt at det er gitt noen kontroller for brukere på sin annonse på preferences-skjermen. “Folk er i stand til å administrere ad preferanser verktøyet, som forklarer tydelig hvordan reklame fungerer på Facebook, og gir en måte å fortelle oss om du ønsker å se annonser basert på bestemte interesser eller ikke. Når interesser er fjernet, viser vi mennesker listen over er fjernet interesser, slik at de har en rekord de kan få tilgang, men disse interessene er ikke lenger brukes for annonser.”

Det lagt til: “Vår annonsering i samsvar med relevant EU-lovgivning og som andre selskaper, er vi forbereder GDPR for å sikre at vi er i overensstemmelse når det trer i kraft.”

Funnene minner om Facebook tidligere forsøk på å skjørt linje mellom profilering brukere og profilering sine interesser. I 2016 ble det avslørt at selskapet hadde skapt et verktøy for “rasemessig tilhørighet målretting”.

På den tiden, Facebook gjentatte ganger hevdet at verktøyet “er basert på slektskap, ikke etnisitet”. Å diskutere med en person som var i African American affinitet gruppe, for eksempel, selskapet sa: “De som Afrikansk-Amerikansk innhold. Men vi kan ikke si til annonsører som de er etnisk svart”.

Nesten et år senere, etter at det ble avslørt at annonsører kan bruke den etnisk tilhørighet verktøy ulovlig å diskriminere mot svart Facebook-brukere i bolig reklame, Facebook enige om å begrense hvordan disse verktøyene kan brukes.