USA og STORBRITANNIA skylden Russland for ‘ondsinnet’ cyber-offensiv

73

Sikkerhet tjenestemenn problemet varsel direkte skylden Kreml for angrep som OSS advarer Moskva er det ‘presser hardt tilbake’

Man 16 Apr 2018 19.23 BST

Første gang publisert på Mandag 16 Apr 2018 18.28 BST

Someone using a laptop

Avgjørelsen av AMERIKANSKE og BRITISKE myndigheter med å gå offentlig reflekterer et tap av tålmodighet med Moskva etter en serie av cyber-angrep og hacks angivelig stammer fra Russland.
Foto: Yui Mok/PA

Den cyberwar mellom vesten og Russland har eskalert etter at STORBRITANNIA og USA har utstedt en felles varsling anklage Moskva for montering av en “ondsinnet” internett støtende som så ut til å være rettet mot spionasje, å stjele intellektuell eiendom, og som vil danne grunnlag for et angrep på infrastruktur.

Senior sikkerhet tjenestemenn i USA og STORBRITANNIA holdt en sjelden felles konferanse direkte skylden Kreml for rettet mot offentlige institusjoner, privat sektor, organisasjoner og infrastruktur, og internett-leverandører som støtter disse sektorene.

Nord-Korea er en større cyber-angrep trussel enn Russland, sier ekspert

Les mer

Rob Joyce, det Hvite Hus cybersecurity-koordinator, satt ut en rekke tiltak OSS kunne ta for eksempel fersk sanksjoner og tiltaler så vel som å slå tilbake med sin egen cyber-offensive evner. “Vi er skyve tilbake og vi presser hardt tilbake,” sa han.

Joyce stresset støtende kunne ikke være knyttet til fredagens raid på Syria. Det var ikke hevn for AMERIKANSKE, BRITISKE og franske angrep som USA og STORBRITANNIA hadde vært å undersøke cyber-offensiven for måneder. Heller, sa han, bør beslutningen om å gjøre offentlige cyber-angrep sees som en reaksjon på hendelsene i Syria.

Joyce var med i samtale med representanter fra FBI, the US Department of Homeland Security og STORBRITANNIAS National Cyber Security Centre (NCSC), som er en del av den surveillance agency GCHQ.

USA og STORBRITANNIA, i en felles uttalelse, sa cyber-angrep ble rettet ikke bare i NORGE, men globalt. “Spesielt, disse cyber-utnytter var rettet mot nettverk infrastruktur-enheter over hele verden, for eksempel rutere, svitsjer og brannmurer, network intrusion detection system”, det sagt.

“Russian state-sponset aktører bruker kompromitterte rutere for å gjennomføre spoofing” man-in-the-middle ” – angrep for å støtte spionasje, ekstrakt åndsverk, opprettholde vedvarende tilgang til offeret nettverk og potensielt legge et fundament for fremtidig offensive operasjoner.

“Den nåværende tilstand av USA og STORBRITANNIA nettverk enheter, kombinert med en russisk regjering kampanje for å utnytte disse enhetene, truer våre respektive sikkerhet, trygghet og økonomisk velvære.”

USA og STORBRITANNIA har tidligere anklaget Russland for cyber-angrep, for eksempel ødeleggende angrep i fjor som skapt for avbrudd over hele verden, blant annet til National Health Service, og for en cyber-innblanding i OSS energi rutenettet.

Men de fremstilles dette som langt mer alvorlig på grunn av fare for å undergrave infrastruktur. Millioner av maskiner hadde vært målrettet i et “godkjent” – kampanje, og USA og STORBRITANNIA innrømmet at de fortsatt ikke vet den fulle grad systemet hadde blitt kompromittert.

Tidligere har de to landene har talt bare av angrep “stammer fra Russland”, med linjer mellom russiske kriminelle og staten aktivitet blir uskarpt, men de festet skylde på Kreml ved denne anledningen.

Store cyber-angrep på STORBRITANNIA et spørsmål om når, ikke hvis’ – sikkerhetssjef

Les mer

USA og STORBRITANNIA sa at de hadde “stor tillit” til at Kreml var bak angrepet.

Det er første gang de har utstedt felles råd til alle deler som kan ha blitt kompromittert, og tilbyr skritt til å identifisere og nøytralisere potensielle problemer knyttet til angrepene.

Ciaran Martin, daglig leder av NCSC, som samarbeider tett med surveillance agency GCHQ, sa: “Dette er et svært viktig moment som vi holder Russland til kontoen din.”

Howard Marshall, som jobber i FBIS cyber-divisjon, og som var på konferansen, sa: “Vi vil ta ethvert redskap til å bære mot dem i hvert hjørne av cyberspace.”

Avgjørelsen av AMERIKANSKE og BRITISKE myndigheter med å gå offentlig reflekterer et tap av tålmodighet med Moskva etter en serie av cyber-angrep og hacks angivelig stammer fra Russland. Det kan også bli født ut av frustrasjon over at Russland er ment forstyrrelser i demokratiske valg i USA og Europa, sin støtte til syrias Bashar al-Assad og hendelser, for eksempel bruk av en nerve agent i Salisbury.

Både USA og STORBRITANNIA, som for eksempel Russland, har cyber-offensive evner. Leder av GCHQ, Jeremy Fleming, i sin første offentlige tale i forrige uke, beskrevet hvordan en slik mulighet ble brukt til å forringe den Islamske Staten evne til å spre propaganda fra sin Syriske hovedkvarter i Raqqa. Det var første gang at NORGE har innrømmet å ha brukt sin cyber-offensiv evne.