Facebook annons har anspråk på att förutsäga användarens framtida beteende

57

Sociala nätverk kritik över funktion som riktar sig till användare som är benägna att byta till en annonsörs konkurrents produkt

@alexhern

Mån 16 Apr 2018 15.24 BST

Senast ändrad Mån 16 Apr 2018 15.39 BST

Facebook logo

Facebook-logotyp
Foto: Oli Scarff/AFP/Getty Images

Facebook har kritiserats för att dölja en reklam-produkt som gör anspråk på att kunna förutse användarnas framtida beteenden och mål meddelanden på dem i ett försök att ändra dessa beteenden.

Produkten, som heter “lojalitet prognos” av Facebook, är en del av en svit av funktioner som möjliggörs av ett maskininlärning-drivna verktyg som kallas FBLearner Flöde. Verktyget var öppet införs 2016, men den reklam tekniker som möjliggör det var bara avslöjat i en pitch dokument läckt ut till Avlyssna.

Dokumentet, enligt Avlyssna, beskriver Facebook förmåga att använda sin enorma mängder av personlig data för att identifiera enskilda användare som är “at risk” för att byta till konkurrenternas produkter och sedan rikta dem med reklam just nu de skulle vara på väg att byta.

Zuckerberg sätta på den bakre foten som Hus grillar Facebook KONCERNCHEF över användare spårning

Läs mer

“Dessa personer kan då vara riktad aggressivt med reklam som skulle kunna föregripa och ändra sina beslut helt och hållet”, skriver Avlyssna Sam Biddle, “något som Facebook kallar för “förbättrad marknadsföring effektivitet”.

Tim Hwang, chef för Harvard-MIT Etik och Styrning av AI initiativ, berättade publikation som Facebook hade en etisk skyldighet att lämna ut hur tekniken fungerar.

Men, Hwang sade: “Vi kan inte glömma historien av allt detta, som är att reklam som en industri, kommer flera decennier tillbaka, har varit om frågan beteende förutsägelse … av individer och grupper … Detta är på sätt och vis punkt för reklam.”

Tekniken fungerar för att understryka kraften i Facebook för att profilera sina användare och göra förutsägelser om olika aspekter av deras verkliga livet.

Denna förmåga har lett till konspirationsteorier om företaget lyssnar till användare via sina smartphones för att bättre anpassa dem för reklam. Även om Facebook har upprepade gånger förnekat sådana teorier, dess verkställande direktör, Mark Zuckerberg, trots att det uttryckligen bett om det utförs en sådan praxis under hans vittnesmål i framsidan av Senaten och representanthuset i förra veckan.

“Jag har hört väljare befarar att Facebook är gruv-ljud, vilket jag tycker talar för att bristen på förtroende”, Sen Gary Peters, sade i förra veckan. “Gör Facebook att använda ljud som erhållits från mobila enheter?” Zuckerberg svarade med en platt nej – men det hindrade inte Larry Bucshon, en Republikansk kongressledamot från Indiana, från att ta upp ämnet igen följande dag.

Buschon sa att han hade haft ett samtal med sin mor om en avliden släkting, och senare på natten, Facebook hade visat henne ett memorial video av en släkting.

Han frågade Zuckerberg om Facebook var en upphandlande med någon annan för att lyssna på, och när Zuckerberg svarade att bolaget inte var, Buschon drivit, med argumentet att det var ganska tydligt att någon lyssnade.

De frågor som kom trots ett explicit förnekande 2016 från det sociala nätverket, i ett inlägg med titeln “Facebook inte använda telefonens mikrofon för annonser eller nyhetsflödet berättelser”.

En Facebook talesman sade: “Facebook, precis som många andra annons plattformar, använder maskininlärning för att visa rätt annons till rätt person. Vi gör inte anspråk på att veta vad folk tycker eller känner, inte heller vill vi dela en individs personliga uppgifter med annonsörer.”