Skal jeg ringe til mine venner til at bruge deres telefoner, mens du kører?

52

Der er ingen tvivl om, at ‘distraheret kørsel” kan være dødbringende – så hvorfor er så mange af os tilbageholdende med at tage et standpunkt imod det?

@emmabrockes

Tue 13 Februar 2018 09.00 GMT

Sidst opdateret Tir 13 Februar 2018 20.47 GMT

driver on phone

“Mange af os har den vildfarelse, at når vi er på vores telefoner, vi kontrollere dem snarere end den anden vej rundt.’
Foto: Rig Pedroncelli/AP

En ven kørte mig til at arbejde den anden dag, og mens hun kørte, plukket op et opkald på sin mobiltelefon. Det blev en kort samtale, og efter at hun hængt op, hun undskyldte, men den episode gav mig en følelse af ubehag. Skal jeg have kaldt hende ud eller er jeg overreagerer?

Jeg formoder, du ikke har brug for mig til at fortælle dig, at din nervøsitet er velbegrundet: de statistiske oplysninger om bil ulykker og brug af telefonen er indiskutable. I 2015, ca 3,477 mennesker blev dræbt, og 391,000 blev såret, i bil nedbrud forårsaget af “distracted driving”.

Så dette skulle være en simpel en. Hvis en ven tændt en cigaret over din nyfødte, ville du hoppe på en ven for at lægge den ud. Du ville ikke tøve med at minde en driver til at sætte på hendes sikkerhedssele. Men for nogle grund, casual brug af telefonen på hjulet, er noget, som mange af os enten selv gør, eller tolerere når andre gør det, selvom det er næsten lige så farligt som spirituskørsel.

Vi er alle afhængige af smartphones. Er flip-telefoner mirakel kur?

Læs mere

Denne modvilje er dels at gøre med mangelfulde håndhævelse. Men det kan også have at gøre med den relative fornyelse af teknologi og den vildfarelse, mange af os har, at når vi er på vores telefoner, vi kontrollere dem snarere end den anden vej rundt. Det er almindeligt forstået, at når du drikker, du mister kontrollen, ofte mens komisk at insistere på, at du stadig er i stand, når du tekst eller tale i telefonen, derimod, er det muligt at overbevise dig selv om, at (a) du kan bryde ud på alle, og at (b) du er ikke ydeevne-forringet.

Erfaringen fortæller os, at ingen af disse ting er sande, og alligevel er vi fortsat med bortforklaringer: det er bare en to-minutters opkald; jeg er vant til at multi-tasking; jeg er virkelig, virkelig at koncentrere sig om vejen. Alt er fint, indtil en anden driver, ligeledes på hans mobiltelefon, opfører sig uforudsigeligt foran dig og dit forsinket responstid katastrofalt ændrer resultatet.

Når du er ikke den driver, og disse risici bør finde dig endnu mere akut. Men dette er, hvor tingene bliver tricky. Du har enten en personlighed for manende mennesker, eller du ikke kan det, og din tøven foreslår, at du falder i den sidstnævnte kategori. Jeg forstår; jeg har det på samme måde. Den anden dag, var jeg i en taxa med en person, der tilhører, meget eftertrykkeligt, at en anden personlighed type og hver gang føreren så meget som kiggede på sin telefon, var hun hamrer på skærmen for at råbe: “Fyr! Hey, fyr! Hold øjnene på vejen.”

Hensigtsmæssigheden af at behandle en person som “fyr” er i denne sammenhæng diskuteres, men der er ingen tvivl om, at hendes impuls var korrekt, ikke mindst fordi der var tre børn i bagsiden af førerhuset med os. To af dem var mine, og endnu min første tanke var at rationalisere min modvilje mod at sige noget, vi rejser i begyndelsen af aftenen i myldretiden på en hastighed af omkring tre miles per hour; jeg var i besiddelse af mine børn på skødet, meget tæt (som ikke er anbefalet af bil sikkerhed eksperter! Nogensinde!); det var en meget kort tur. I mellemtiden, jeg følte mig dårlig for denne fyr, at køre en taxa hele dagen, mens vrede passagerer råbte til ham fra ryggen. Min frygt for social forlegenhed, det viser sig, at der er dybere end min bekymring for min børn, der føles som en nyttig ting at finde ud af.

Jeg har brug for at komme over det. I et par år, dødsfald forårsaget af brug af telefonen på hjulet, vil næsten helt sikkert have nået en kritisk masse og universelle love vil blive indført, hvorefter bryde dem vil blive mere tabu. I mellemtiden, kan det være nyttigt at huske på – selvom jeg medgiver at det er svært – at social kejtethed kan faktisk ikke dræbe dig. Hvis det er nødvendigt, skal du gøre dig selv ned med en masse selvudslettende forbehold om, hvad en neurotisk ballade-pulje, som du er, og ville hun i tankerne frygtelig hengive dig. Men bottom line, og fortæl din ven, det er ikke på.