Hjälp oss att övervaka politiska annonsering på Facebook i ditt tillstånd

63

Du kan hjälpa till att göra politisk reklam mer transparent genom att spela in annonser och tillhörande information om inriktning

@NickEvershed

Tis 13 Mar 2018 22.40 GMT

The Facebook logo

Det kan vara svårt att faktiskt kontrollera politiska annonser på Facebook och om de bryter mot några lagar kring utlämnande.
Foto: NurPhoto via Getty Images

Är du Tasmanska, South Australian eller Viktorianska och bryr sig om att hålla politiker till svars? Om så är fallet, behöver vi din hjälp.

Under innevarande och kommande statliga valet kampanjer som du kan riktas med politisk reklam på Facebook.

Politiker och andra intressegrupper använder Facebook för att skräddarsy politisk reklam till specifika grupper, som bygger på människors intressen – med hjälp av information från Facebook till exempel intresse i “gemenskapen”, “bön”, “samkönade äktenskap”, eller din ålder och läge.

Och, om dessa annonser inte visas i din feed, det är nästan omöjligt att veta om dem. Detta gör det mycket svårt att kontrollera deras innehåll, eller för att fastställa om de bryter mot några lagar kring utlämnande, som vi såg under samkönade äktenskap undersökning.

Australien förtroende i media på rekordlåga som “falska nyheter” rädsla växer, undersökningen visar

Läs mer

Det enda sättet du kan se om ett inlägg har varit “sponsrade” (som är, förvandlas till ett ad) är om det visas i din feed. För någon annan att titta på inlägg, det finns inga definitiva tecken på att det var sponsrat.

Sponsrade inlägg kan även vara dolda från allmänheten och inte dyker upp på annonsörers webbsidor. Denna taktik var sett över hela Trump AMERIKANSKA valkampanjen i år 2016, och tros ha bidragit till hans seger. Facebook har sedan kommit under betydande politisk press i USA och har förbundit sig att förbättra insynen i den politiska reklam på sin webbplats.

Så, vad kan man göra åt det?

Du kan hjälpa till att göra politisk reklam mer transparent genom att spela in dessa annonser och tillhörande information om inriktning på två olika sätt, antingen genom att skicka skärmdumpar eller med hjälp av en webbläsare plugin.

Skicka in annonser via ProPublica webbläsare plugin

ProPublica har utvecklat en webbläsare plugin för Chrome och Firefox som automatiskt samlar in annonser när du är på Facebook och gör att du kan klassificera annonserna samlas in som “politiska” eller “inte politiskt”.

Den politiska annonser skickas till ProPublica: s databas, tillsammans med ad-inriktning på information. Ad-information om inriktning kategorier är oftast saker som till exempel en åldersgrupp, kön, allmänna geografiska läge och intresse i ett ämne. Du kan se den information som Facebook använder för att visa dig annonser genom att titta på “annonser” – menyn i Facebook-inställningar.

Avslöjat: hur Australiensare är riktade med politisk reklam på Facebook

Läs mer

Ingen annan information skickas till databasen. Vi är inte spela in ditt namn, födelsedatum eller eventuella andra detaljer – bara de kategorier som Facebook erbjuder under “Varför kan jag ha sett den här annonsen?” informationstavla.

Den inriktning på information är viktigt eftersom det ger oss en inblick i demografi eller områden politiska kampanjer är intresserad av inriktning.

Om du inte är bekväm med att dela denna information, rekommenderar vi dig att inte installera plugin.

Vi samarbetar med ProPublica att göra dessa annonser som finns i en sökbar databas på vår webbplats, tillsammans med inriktning på demografi. Detta kommer att möjliggöra en större öppenhet kring politisk reklam i Australien och ge en inblick i vilka segment av befolkningen politiska organisationer är inriktade på.

Om du skulle vilja delta i detta projekt, kan du installera plugin för Chrome här, och plugin för Firefox här.

När du har installerat insticksprogrammet, klicka på den för att gå igenom set-up-process. Efter plugin är inställd, kan du hämta annonser genom att bläddra igenom Facebook, och sedan skicka dem till oss du behöver för att klassificera de annonser som samlats in som en “politisk annons” eller “normal annons” genom att klicka på plugin igen.

Skicka in annonser via vårt formulär eller via e-post

Om du mest använder Facebook på din mobiltelefon eller inte vill installera en webbläsar-plugin, vänligen skicka in skärmdumpar av annons i din feed via formuläret nedan, med följande instruktioner.

Ta en skärmdump av annonsen innehåll med “sponsrade” texten syns tydligt. Om detta inte täcker alla viktiga ad innehåll, känn dig fri att sedan ta flera andra skärmdumpar.

Annotated screenshot of the Facebook app

Facebook

Twitter

Pinterest

Kommenterad skärmdump av Facebook-appen visar hur man får tillgång till ad inriktning på information. Foto: Facebook

Klicka sedan på tre punkter “…” längst upp till höger i annonsen och välj “Varför är jag ser det här”, och skärmdump ad inriktning på information.

Screenshot from the Facebook app showing ad targeting information

Facebook

Twitter

Pinterest

Skärmdump från Facebook-appen visar annons inriktning på information. Foto: Facebook

Slutligen, skicka skärmdumpar med denna form (tyvärr kan det bara ta en fil på en gång, kommer du att få fylla ut det två gånger):


Om allt annat misslyckas, det är bara att mejla oss på australia.elections@theguardian.com.