Boston Dynamics korsar ny tröskel med dörr-öppning hund

29

Robotteknik företaget släpper video av SpotMini, sin fyrbenta och väluppfostrad maskin

@alexhern

Tis 13 Mar 2018 18.15 GMT

Senast ändrad Tis 13 Feb 2018 18.31 GMT

Spela Upp Video

0:45

Nya hund-liknande robot från Boston Dynamics, kan öppna dörrar – video

Åtta år efter att det avslöjades först till allmänheten, kuslig gång av Boston Dynamics, fyrbent robotar är fortfarande oroande. Men en ny video, utgivna av företaget på måndag, visar företagets flaggskepp robot, SpotMini, passerar en ny tröskel – bokstavligen – som det visar att det kan öppna dörrar.

Videon skildrar en SpotMini, en fyrbent gul maskin som står ca en meter hög, flummoxed genom en stängd dörr innan en andra robot av samma typ, utrustad med en femte del, som sträcker sig från sin back, kommer att spara dagen. Den andra bot i handtaget, drar upp dörren och håller den för det första att gå igenom, sedan följer.

De åtgärder som kan låta prosaiska, men små detaljer förråda den komplexitet programmering. Efter andra SpotMini drar dörren lite på glänt, det hakar fast ena foten bakom den, hålla den öppen medan den rör sig åt sidan för att ge mer utrymme för att svänga det hela vägen. När den första SpotMini kommer till dörren, robot – som inte har någon hals, men en rad sensorer som placeras där axlarna skulle vara – som lutar sig tillbaka för att kika på dörrhandtag i en rörelse som mer passande för en kennel än en robotteknik företag.

SpotMini är en miniatyriserad versionen av roboten som Boston Dynamics byggt sitt namn på: BigDog, en robot pack-häst ursprungligen avsedda för den AMERIKANSKA armén. Att avenue of commerce stängdes år 2015 när den militära avvisade maskinen, klagande det var för högljudda. “Som marines var att använda det, det var utmaningen av att se den möjligheten på grund av de begränsningar av roboten i sig, säger en talesman för US marine sade på den tiden. “De tog det som det var: en hög robot som kommer att ge bort sin position.”

Boston Dynamics, som ägs av Asiatiskt konglomerat SoftBank, en enorm multinationella företag som har varit på ett förvärv spree under de senaste åren (det äger också chip designer Arm Holdings, en majoritet av OSS telco Våren, och har betydande insatser i Uber, Nvidia, Slack och WeWork). Fram till 2017, men det var företaget som ägs av Google, senare Alfabetet, som hade fått det under 2013.

De två företagen var alltid en orolig plats. Boston Dynamics köptes som en del av en hyra spree som leds av Android grundare Andy Rubin, som var ledande Googles interna robotics initiativ på den tiden. Men strax efter förvärvet Rubin avgick för att bilda en ny smartphone företag, Väsentliga, och Boston Dynamics som var kvar roder inom större företag.

Boston Dynamics SptMini robot

Facebook

Twitter

Pinterest

Den SpotMini har ingen hals, men en rad sensorer som placeras där axlarna skulle vara. Foto: Boston Dynamics

Enligt läckt samtal som publicerats av Bloomberg, spänningen steg till ett huvud i och med 2015. Att i November, bara några minuter från ett internt möte var av misstag skickas till en Google-brett messageboard. De visade Boston Dynamics – fortfarande baserat i Boston, långt från Alfabetet Silicon Valley huvudkontor – som berättade att Alfabetet var inte längre nöjda med att spendera resurser på bolagets långsiktiga forskning. “Det är någon tidsram som vi behöver för att kunna generera en summa av intäkter som täcker kostnaderna och [som] måste vara ett par år, säger Rubin ersättare, Jonathan Rosenberg, hade sagt.

Grundare av Boston Dynamics, Marc Raibert, svarade: “jag är övertygad om att det enda sättet att få till en produkt är genom arbetet vi gör i Boston. [Jag] tror inte att vi är paj-in-the-sky killar så mycket som alla tror att vi är.”

Fyra månader senare, den schism breddas efter utgivningen av en video som visar en annan Boston Dynamics robot, Atlas. I ännu mer e-post av misstag publicerade för hela företaget, en pr-staffer ombedd att “avstånd” Alfabetet från videon, och konstaterar att “Vi börjar också se några negativa trådar om att det är skrämmande, redo att ta människor’ jobb … Vi vill inte svara på de flesta av Qs det triggers”.