Bör vegetariska spelare gå på virtuell avlivning sprees? | Keza MacDonald

37

Vissa spelare tycker blodbad Monster Hunter: Världen osmakligt. För mig är det ett utlopp för rovdjur inom

Mån 12 Feb 2018 13.48 GMT

Senast ändrad Mån 12 Feb 2018 v13.51 GMT

Monster Hunter: World

En oblodig strävan härdat med humor … Monster Hunter: Världen.
Foto: Capcom

Jag har ett erkännande att göra: jag är en vegetarian som har stor-spel jakt. För de senaste veckorna har jag spelat Monster Hunter: Världen, en PlayStation 4-video spel där du bege dig ut i vildmarken och jaga enorma dinosaurie-liknande varelser, klädd i rustning fashioned från ben, päls och skalor av tidigare erövringar. Monster Hunter: Världen är ingenting som verklig jakt. För en sak, monster i fråga är enormt kraftfull och ofta äta mig till middag flera gånger innan jag slutligen hantera en seger, och för en annan att jag gör de flesta av mina jakt med lightning-infunderas yxa som förvandlas till ett svärd.

Mer saliently, det är inte verkliga. Min underhållning inte ske på bekostnad av något lidande i verkligheten. Det finns ingen möjlighet för utrotning eller ekologisk katastrof.

Vissa spelare har uttryckt obehag på Monster Hunter vildhet. Jag blev förvånad när två vänner separat berättade att de hittat det hela alltför osmakligt att spela – både av dem som kött-ätare. Jag är inte en dömande vegetarian (jag har även varit kända för att äta kött då och då), men dissonans fick mig att höja ett ögonbryn. Hur är det möjligt att äta industriellt odlad kött – produkt av en riktig djurets lidande – men hitta på jakt drakar i ett tv-spel så mycket att göra?

A great jagras devours an aptonoth in Monster Hunter: World

Facebook

Twitter

Pinterest

En stor jagras slukar en aptonoth i Monster Hunter: Världen

Sedan den tidigaste tv-spel, med deras bleeping, abstrakt utlänningar och små små rymdskepp, konflikt och att döda har varit en grundläggande del i hur vi interagerar med spelet världar. Oftast är det abstraherade, som i Space Invaders, eller inramade med en utilitaristisk motivering: att döda skurkarna är nödvändigt för att rädda världen.

Monster Hunter, under tiden, utan tvekan förhärligar de döda. Du mode bärbara troféer från djuren du dräpa. Dess varelser har livsmiljöer, påhitt och realistiska naturliga beteenden, när de inte är upptagna med att försöka att äta du. I praktiken är det inte lika groteskt som det låter, för Monster Hunter ‘ s våld är helt oblodig, och blandas med humor. Det finns dumma katt maskotar, absurt modet att göra din karaktär ser ut som en fluffig mjölkbud och löjliga vapen som jättelika svärd och armborst.

Monster Hunter ger dig ansikte mot ansikte med dina potentiella döda, vilket är exakt vad som gör att vissa spelare orolig

Förutom kampen är mer än rättvist: dessa monster är inte ett lätt byte, och kan bara besegras med skicklighet och uthållighet. Men jag ska erkänna att stickande smärta av oro när, nära slutet av en lång kamp, en synbart skadade dinosaurie haltar tillbaka till sin lya för en sömn och jag envist följa den, förbereder sig för de döda (eller, mer humant, fångst – Monster Hunter minst erbjuder alternativ av svällning försvagades varelser och tranquillising dem). När jag började spela Monster Hunter-spel för 10 år sedan, på den lilla 4i skärmen på en PlayStation Portable, de såg inte så realistiska som de gör nu på en 50in tv.

Monster Hunter bjuder in dig till att tänka mer på att döda än andra tv-spel. Det skulle vara löjligt att påstå att slakta låtsas monster är omoraliskt, men det har fått mig att fundera över de avstånd vi sätter mellan oss och det verkliga livet och våld som ger vårt kött. Monster Hunter tar bort det avståndet och ger dig ansikte mot ansikte med dina potentiella döda, vilket är exakt vad som gör att vissa spelare illa till mods. För att få en full uppsättning av armour tema efter ett visst monster, du måste kämpa för det om och om igen. Det ord som spelarna använder för denna verksamhet – “jordbruk” är lärorikt.

Det är intressant att Monster Hunter: World släpptes för bara en vecka innan ett spel om striderna giant varelser, Shadow of the Colossus, som entydigt har för avsikt att göra att du känner dig dålig om att döda. Först släpptes 2005 och om denna månad för PlayStation 4, Shadow of the Colossus utmaningar video game ortodoxi genom att skicka spelaren på ett dödsdömt uppdrag att minskade 16 colossi, många som knappt ens slå tillbaka. I stället för att belöna din erövringar i trumpeter och belöningar, spelet tvingar dig att titta på den långsamma kollaps av varje majestätiska varelse över melankolisk musik, svarta stråk som slingrar sig från sin liggande organ och kuvertering hjälte; med varje döda, hans mörker växer. Det är ett spel om den själviska destruktivitet av mänskligheten, och det är ett mästerverk.

A masterpiece … Shadow of the Colossus.

Facebook

Twitter

Pinterest

Ett mästerverk … Shadow of the Colossus. Foto: Sony

Comfort nivåer varierar när det gäller att låtsas våld. Personligen är jag enduringly obekväm med simulerat våld mot människor. Jag är bra skytte på robotar och utomjordingar i Öde, men zombie-styckningen och även militära skyttar ger mig ingen glädje. När det kommer till filmer, jag tycker mest skildringar av realistiskt våld intensivt upprörande. För andra, skytte Nazisterna i Wolfenstein eller titta på blodiga skräckfilmer är perfekt untroubling, men att jaga en fantastisk varelse med en handkontrollen PlayStation frågar oroande reflektion.

Topp 10 tv-spel av 2017

Läs mer

Inte varje spel behöver för att få dig att må dåligt om att döda. Det är, trots allt, ganska illa med strävan efter roliga. De spel som ställer ut för att på nytt undersöka den, som Shadow of the Colossus inte, är minnesvärda just eftersom de är så ovanliga. Bland de många andra konstnärliga och kulturella funktioner som de tjänar, tv-spel har länge varit en säker utlopp för aggressiva och konkurrenskraftiga impulser, oavsett om det är i form av första-person shooters, en-på-en fighting spel eller strider mot imponerande varelser.

En av funktionerna i fantasy-våld, oavsett om det är i Monster Hunter eller Game of Thrones, är att uppmana till reflektion över den roll som våld spelar i den verkliga världen och i den mänskliga naturen. Monster Hunter kan innebära att döda, men det återställer också människor att hierarkin i den fysiska världen. För mig, 10 år av att spela det var en faktor i min egen växande ångest med begreppet industriellt odlad kött, som så småningom ledde mig att sluta äta det. Kanske spendera timmar av min fritid med att låtsas vara en jägare-samlare-warrior är ett utlopp för den slavering rovdjur inom.