Bermuda trekant i rummet: en trussel mod astronauter?

32

“Før at blive en astronaut, jeg har lyttet til mange historier om de astronauter, der så den hvide blink af stråling under en rumvandring,” siger Terry Virtsu, en tidligere NASA-astronaut. På den femte nat i hans første flyvning mission på Rumfærgen endeavour i 2010 — når det var tid til at sove “jeg lukkede mine øjne, og boom! En kæmpe hvid blændende lysglimt viste sig for mine øjne, og jeg kunne ikke høre noget”.

Den flere iværksættere, der står med space flight — ligesom SpaceX CEO Elon musk, der for nylig lanceret deres Falcon Heavy raket i Florida — jo oftere, de støder på usædvanlige fænomener, som beskrevet ovenfor.

En af de mærkeligste fænomener — det, som var vidne til den Virtsu. Dette er den sydatlantiske anomali (SAA), som repræsenterer en massiv brast uden lyd. Men SAA er ikke blot et mærkeligt syn. Det skader computere i det omkringliggende område og udsatte mennesker i nærheden øgede niveauer af stråling. For dette blev han kaldt “kosmisk Bermuda trekanten”.

Som bemandede flyvninger bliver mere og mere almindelige, og astronauterne er i stigende grad afhængige af computere, de problemer, der indebærer, SAA kan det kun blive værre.

For at forstå SAA, du først nødt til at forstå den stråling van-Allen-bælte. Det er to zoner af ladede partikler i form af en torus, der omgiver Jorden og holdt på plads af et magnetisk felt. “Solen sender ud enorm mængde af stråling,” siger Virtsu, “og en masse af partikler som elektroner er skudt fra overfladen af Solen. Alt dette materiale kommer fra det ydre rum, og solens magnetfelt kan omdirigere. Gang på Jorden, han er taget til fange af det magnetiske felt og former disse stråling bælter i rummet.”

Den gode nyhed er, at van Allen-bælter beskytte jorden fra opladet elektronisk partikler, der er forladt af solen. Den dårlige nyhed er, at der ikke er én ting.

Jorden er ikke helt cirkulær; det er let konveks i midten. De magnetiske poler på Jorden er det ikke svarer til de geografiske poler, så de har flyttet sig, og med dem de van-Allen-bælte. SAA er født der, hvor den indre stråling van-Allen-bælte er på det laveste punkt og tættest på Jorden. På grund af hældningen af det magnetiske felt er stærkest i Nord, og regionen i det Sydlige Atlanterhav og Brasilien er på vej med bælter af van Allen.

For Jorden, det er en no-brainer. Men som forårsager skade til nogen satellitter og andre rumfartøjer som den Internationale rumstation, der passerer gennem dette område, og de mennesker om Bord. Den Virtsu godt huske din flyvning i 2010 og tid brugt på ISS i 2014.

Hvide blink rapporteret af astronauter, også påvirke computere. “Vi har akronymer for alle begivenheder på NASA,” siger Virtsu. “Er SEU — enkelt lidelse. Denne forkortelse, der betyder, at computeren er “blinkende”, og de forekommer ganske ofte.”

“Der er et velkendt område, hvor forskellige typer af satellitter — ikke bare en rumstation med mennesker, men almindelige kommunikations-satellitter — problemer,” tilføjer han. “I sådanne øjeblikke jeg ønsker at flyve så hurtigt som muligt”.

For eksempel, Hubble space telescope i sådanne øjeblikke kan ikke foretage astronomiske observationer, der flyver gennem dette område.

Hvordan gør køretøjer og passagerer til at beskytte sig mod denne stråling, der er flux? Vand er det bedste forsvar, siger Virtsu. På ISS, astronauterne bruger en “vandvæg”. “Det er bare en 23-pund poser af vand,” siger han. De pakket ind som sovende astronauter.

Stråling er nøje overvåges under rumflyvninger. “Der er flere elektroniske detektorer, der blot læser den stråling, der brister, og sende data til Jorden,” siger Virtsu. “Hver af os har en strålingsmonitor på hele tiden, mens vi er i rummet. Jeg holdt den i min lomme hele missionen, hver gang. Selv at gå i plads, og jeg tog den med mig i lommen”.

Denne kamp mellem Jordens magnetfelt og solvinden viser en anden interessant effekt: Aurora. Det er forårsaget af den omstændighed, at stærkt ladede partikler fra solen, der rammer Jordens atmosfære, hvilket skaber et grønligt skær.

På Jorden, mennesker, rejser tusindvis af miles for at se Aurora. Men på ISS, kan de ses bedst. “Fra rummet nordlys er meget forskellige fra det sydlige lys,” siger Virtsu. “Nordlys set fra den internationale RUMSTATION har altid været en tynd strimmel et eller andet sted i det fjerne, og det sydlige lys har altid været en stor sky, som er tættere på stationen.”

Over 215 dage i rummet, dette maleri har altid været med ham. “Du flyve og se en kæmpe grønne og røde dansende skyer. På Jorden er der intet som dette”.

Uanset hvor smuk denne form, jo mere udbredt bliver den plads, mission og flyvning, jo længere væk de prober, der er, jo stærkere skal de rumfartøj til at bære SAA og stråling.

“Når vi går dybere ind i solsystemet og længere væk fra Jorden, alle af os vil være mindre afhængig af mission control center, som kan give os øjeblikkelig hjælp,” siger Virtsu. “Vi kan blive nødt til at vente et par minutter på grund af lysets hastighed at få et svar. Vi har brug for computere med kunstig intelligens og lignende”.

Og jo mere kraftfulde er computeren mere sårbar over for problemer med stråling. For at finde beskyttelse vil være meget vigtigt for den fremtidige udforskning af rummet.

Bermuda trekant i rummet: en trussel mod astronauter?
Ilya Hel