Seat Ibiza review: “Massor av attackerande flair’ | Martin Kärlek

44

Den senaste versionen av Spaniens mest sålda bil har höjt sitt spel – och det är nu redo att ta itu med de stora aktörerna

Seat ibiza parked on a cobbled street

Champions league: trots sin storlek, Seat Ibiza med handtag som en mycket större bil

Bilismen

Hjul

Seat Ibiza review: “Massor av attackerande flair’

Den senaste versionen av Spaniens mest sålda bil har höjt sitt spel – och det är nu redo att ta itu med de stora aktörerna

Sön 14 Jan 2018 06.00 GMT

Pris: från £13,410
Toppfart: 104mph
0-62 mph: 14.7 sekunder
MPG: 57.6
CO2: 112g/km

Även om du inte är ett fotbollsfan, du har säkert hört talas om att FC Barcelona har lyft det vackra spelet till svindlande nya höjder med sitt fokus på snabbhet, noggrannhet och boll kompetens. Nu är en liknande omvandling sveper över stadens bilindustrin. I decennier, Sätet var den go-to guy för stadig ännu oinspirerande bilar. Om Barca skulle vinna vm-Plats var som kämpar för att hålla sig borta från nedflyttning zonen – men nya värvningar, som Ateca och Arona, är att ge Plats massor av attackerande stil.

Det viktigaste slaget Plats ansikten är i den lilla bilen sektorn. I försäljningsvillkor det är där den stora siffror och det är en skön parallell till att Barça är mest dödliga vapen är den lilla Leo Messi, medan Seat: s giant killer är redo att vara titchy Ibiza. Redan Spaniens mest sålda modell, Ibiza lanserades 1984. Den är ritad av den legendariska Giorgetto Giugiaro, medan motorn har utvecklats i samarbete med Porsche och vw Karmann hjälpt till att bygga upp kroppen. I termer av bil stamtavlor, som Best in Show.

Sedan dess har nästan 5,5 msek har sålts, med en anmärkningsvärd 3m av dem fortfarande på väg. Den nuvarande modellen byggs i super-moderna Martorell-fabriken strax utanför den katalanska huvudstaden, och varje dag 700 nya Ibizas rulla ut sin produktionslinje. De flesta exporteras till 80 olika länder runt om i världen, och mer än hälften av köparna är kvinnor. Sätet är uppenbarligen gör något rätt när det gäller den internationella kvinnor som är berörda.

Inside story: the clean and simple interior of the Ibiza. Plenty of connectivity is on offer

Facebook

Twitter

Pinterest

Inside story: den rena och enkla inredningen av Ibiza. Massor av anslutningsmöjligheter är på erbjudande

Seat har alltid gillat att namnge sina bilar efter spanska städer, så långt de är upp till 13, i Toledo, Alhambra, Marbella och Leon. Människor som köper Ibiza tenderar att vara om tio år yngre än de man köper någon av de andra bilarna i VW-gruppen, det är därför lämpligt att denna optimistiska modellen är uppkallad efter den party-ö. Men före kylning börjar finns det några grunder du behöver för att få huvudet runt. Det viktigaste är att Ibiza har valts av VW att debutera sin senaste produktion plattform. Det kallas MQB A0 och kommer så småningom att ligga till grund VW Polo, Audi A1 och Skoda Fabia, plus en rad av små Stadsjeepar. Denna hi-tech-plattformen innebär de nya fem-dörrars Ibiza är välsignade med massor av säkerhet, anslutning och extra lyxiga bekvämligheter som normalt aldrig få en visar på denna nivå. Det är pedestrian detection med auto-broms, adaptiv farthållare, trådlös laddning av mobiler, LED-lampor och Apple CarPlay och Android Auto. Det övergripande intrycket är av en liten bil som hanterar som en stor bil. Flera gånger under veckan jag tillbringade med bilen, jag drog över för att kolla spec sheet och pris. Ibland är det verkade för bra för att vara sant. Det finns oändliga valmöjligheter, även för de instrumentpanelens klocka – du kan bläddra igenom fyra alternativ visas.

Designen följer den mall Plats har satt hela sin line-up för vassa kanter, uttalad veck och en något snarky ansikte. Trots sitt blygsamma fot ut, det känns oväntat rymlig inuti. Det finns utrymme för fem (chunky) vuxna och deras bagage. Målet är imponerande, med rika suedes, mjuk plast och massor av chrome.Plats är inte längre en tråkig budget alternativ.

Motor vis finns det tre versioner av VW: s km-busting 1-liters trecylindrig på erbjudandet med makt val av 74, 94 och 114bhp. Det finns också en 148bhp 1.5-liters bensin-enhet kommer ut snart. Storsäljare kommer att vara 94bhp alternativ. Det är anmärkningsvärt effektivt och ger en försiktig, behaglig bilfärd. Ett beslut har fattats om att inte erbjuda en diesel alternativ som kommer att passa urban förare på låg mileages, men dessa mindre motorer kan kämpa på längre resor. Det bara kommer med tre års garanti, vilket innebär överväger längre garantier som erbjuds av lik av Kia och Hyundai.

Snygg, prisvärd, laddad med teknisk och med en meritlista… Detta är en liten Plats som förtjänar en stor stående ovationer.

E-post Martin martin.love@observer.co.uk eller följ honom på Twitter@MartinLove166