Jag var Mark Zuckerberg mentor. Idag skulle jag säga honom: din användare är i fara

43

Jag är en stor investerare i Facebook, och jag är rädd för farorna med tech missbruk. Medan investerarnas senaste öppet brev till Apple är betydande, mer behöva tala

‘Government watchdogs barely regulate the technology sector, so investors like myself have a big role to play.’

“Regeringens väktare knappt reglera den tekniska sektorn, så att investerare som själv har en stor roll att spela.’
Foto: Bloomberg/Bloomberg via Getty Images

Facebook

Jag var Mark Zuckerberg mentor. Idag skulle jag säga honom: din användare är i fara

Roger McNamee

Jag är en stor investerare i Facebook, och jag är rädd för farorna med tech missbruk. Medan investerarnas senaste öppet brev till Apple är betydande, mer behöva tala

Lör 13 Jan 2018 09.00 GMT

Jag är en teknisk investor, och Facebook är min överlägset största investeringar. Fortfarande, för de senaste 15 månaderna har jag drivit Facebook för att offra kortsiktiga vinster. Anledningen? Jag vill ha dem för att åtgärda den skada som plattform har orsakats genom missbruk och utnyttjande av dåliga skådespelare. Regeringen vakthundar knappt reglera den tekniska sektorn i Usa, så att investerare som själv har en stor roll att spela.

Jag var en gång Mark Zuckerberg mentor, men jag har inte kunnat prata med honom om detta. Tyvärr, alla internet-plattformar är att avleda kritik och lämnar sina användare i fara. Zuckerberg uttalande på onsdagen att han skulle byta på Facebook News Feed för att få det att verka för “samspelet” har lite att ta itu med de problem som jag har med plattformen.

Facebook översyn nyhetsflöde till förmån för “meningsfull social interaktion’

Läs mer

Tack och lov, jag är inte den enda investeraren kräver Facebook att hålla användare en säker. På måndag, två stora investerare i Apple skickat ett öppet brev kritiserar företaget för att inte göra tillräckligt för att skydda barnen från de negativa aspekterna av smartphones och sociala medier. Detta är en potentiell spel växlare. Spelarna kombinerar två bolagsstyrning strategier på ett sätt som kan vara svårare att motstå än traditionella strategier.

Bolagsstyrning är ett dystert område. Styrelser är den första raden för bolagsstyrning. De är tänkta att fungera som en kontroll på förvaltning, och ibland är de inte. Mer ofta, styrelser är handplockade av Vd: ar och ofta fungerar som en stämpel. Ett exempel är Weinstein Företag, där styrelsen blundat för de påstådda sexuella tjänstefel av Harvey Weinstein.

I teorin, bör aktieägare har en stor röst genom sina rättigheter, att godkänna styrelsen, revisorer och förändringar i företagets policy. En av de två parterna till Apple brev, California State Lärare Retirement System (Calstrs), är en $222bn pension plan med stora insatser på många offentliga företag.

De investerare som skrev att Apple har en möjlighet att förändra spelet

Calstrs har historiskt sett försökt att påverka företag genom sin röstning val. Som inte fungerar ofta som den stora majoriteten av aktieägarna stödja ledningen när de röstar. Som en följd av Vd: ar och styrelser har gradvis urholkats aktieägares rättigheter i decennier, till den punkt där tekniken ledare som Facebook, Google, och Snap är helt styrd av sina grundare.

Urholkningen av aktieägarnas rättigheter ledde till uppkomsten av ett slags aktivist för investerare, som använder aggressiva allmänna åtgärder för att tvinga ledningen att ändra sitt beteende. Denna taktik fungerar ofta tillräckligt för att aktivisten kategori har ökat under senare år. Den andra parten att Apple brev, Jana Partners, är en mycket framgångsrik aktivist investerare. Jana är en hedgefond, vilket innebär att de kan “gå lång” på lager som de tror kommer att gå upp och “sälja kort” aktier som de tror kommer att gå ner.

‘Facebook’s change to its News Feed does little to address the concerns I have with the platform.’

Facebook

Twitter

Pinterest

‘Facebook är att ändra sitt nyhetsflöde gör lite för att ta itu med de problem som jag har med plattformen.’ Foto: Dado Ruvic/Tt-Reuters

En annan valkrets med makt att påverka bolagsstyrningen är kunder. I fallet med internet-plattformar, kunder är annonsörer. Hittills, annonsörer har fastnat med den stora internet-plattformar.

Användare kan ha en betydande inverkan på företag på internet, men bara om de slutar använda plattformen. Mer än 2 miljarder människor världen över använder sociala medier; två tredjedelar av dem som använder Facebook varje dag. En skrämmande procent av smartphone-ägarna uppvisar tecken på missbruk. De kan inte sluta.

Den slutliga valkrets frågor som är anställda. I kunskaps-företag som Facebook och Google, anställda har betydligt mer makt än de inser. Vi såg detta i fallet med Uber, där styrelsen och aktieägarna ignoreras påstådda oegentligheter i många år, och endast de ändringar som gjorts efter att ett blogginlägg från en tidigare anställd, Susan Fowler, om företaget är giftiga förvaltning kultur orsakat att en anställd uppror. Så långt, de anställda i den andra plattformar har förblivit lojala mot ledningen, och trots en tsunami av dåliga nyheter.

Varför Facebook news feed förändras – och hur det kommer att påverka dig

Läs mer

De investerare som skrev att Apple har en möjlighet att förändra spelet. Calstrs representerar lärare, så att skydda barn från internet addiction är en huvuduppgift. Det har stor rösträtt och en vilja att använda den. Jana har bildat en ny fond för att göra sociala konsekvenser investera, vilket hedgefond modell till att världen för första gången.

Om investerare som Jana och Calstrs gäller aktivist och hedgefonder tekniker för att driva social förändring snarare än att maximera stock priser – resultaten kan vara dramatisk.