“Project Genesis”: idén om artificiell panspermia av vår galax

70

Under de senaste tio åren har människan har i hög grad påskyndat takten i sökandet efter planeter utanför solsystemet. Nej, å ena sidan, detta är verkligen underbar – en hel del av nya vetenskapliga rön, men vad ska vi göra med alla dessa planeter? Naturligtvis, nu har vi ingen tvekan om att en dag mänskligheten kommer att vara en interplanetär arter, men dessa tider fortfarande behöver för att leva. Så vad ska vi göra under tiden? Göra bara vänta eller fortfarande måste börja förbereda sig för nu?

Sådana är de nya frågor som i vetenskapliga och pseudo-vetenskapliga miljön leda till en mycket intressant och ambitiöst förslag. Detta förslag, till exempel, är projektet Blå, i vilket det föreslås att upprätta en space telescope vars enda uppgift kommer att vara att direkta observationer och studier av någon av planeterna i stjärnbilden alfa Centauri, som kommer att bli det första målet för interstellära flygning. Eller, till exempel, Genombrott Starshot är ett gemensamt initiativ av den berömda teoretiska fysikern Stephen Hawking och ryska miljardären Yuri Milner som ställt sig uppgiften att skicka till alpha Centauri rymdfarkoster nanonivå “ridning” på en mycket stark laserstråle, som kan få det på bara 20 år. Men kanske den mest djärva och ambitiösa av de förslag som nyligen är “Genesis-Projektet”, som har tagit på sig uppgiften att lösa planeter utanför solsystemet “frön av liv”.

Författaren till förslaget är Dr Claudius Gros, är en teoretisk fysiker från Institutet för teoretisk fysik vid Frankfurts Universitet, Johann Wolfgang Goethe. I och med 2016, Gros publicerade en artikel som beskriver hur det skulle vara möjligt att stimulera spridning av mikrobiellt liv på “delvis beboeliga planeter som kretsar kring” (planeter som kan stödja liv, men inte kunna generera) med hjälp av robot uppdrag, i vilka dessa planeter kommer att sändas en särskild gen fabriken.

Syftet med “Project Genesis” är att kontrollera “delvis beboeliga planeter som kretsar kring” frön av liv, därför att initiera en ny evolution

För inte så länge sedan portalen Universum Idag skrev om en studie av Dr. Gros, i vilken han föreslog att använda som systemet bromsa en interplanetära rymdfarkoster speciella magnetiska segel, som skulle komma väl till pass nu när du är stephen Hawking och Milner. Portal Futurism, i sin tur, att kunna få kontakt med Grosso och mer att fråga honom om “Project Genesis”. Nedan finns svar på de vanligaste frågorna. Dessutom, alla kan hitta en detaljerad artikel Grosso “Utveckla Ecospheres på Tillfälligt Beboeliga Planeter: Genesis-Projektet” (“Utveckling av övergående eCover på bebodda planeter: Genesis-Projektet”), men i det engelska språket.

Vad är syftet med “Project Genesis”?

Rymden är full av en mängd olika exoplaneter, som var och en har sin egen unika storlek, temperatur och kemisk sammansättning. Syftet med “Project Genesis” är skapandet av alternativa evolutionära vägar för liv på jorden på planeter, men är potentiellt beboeliga, men inte med sitt liv. Många forskare tror att det enklaste livet är inte ett så sällsynt fenomen i Universum. Mycket mindre i det att det är en komplex organismer. Vi vet inte säkert, men just nu är det denna uppfattning som har brett stöd.

Med rätt förutsättningar, enkla livet kan utvecklas mycket snabbt. Svårigheten uppstår i hur man skapar komplexa organismer. På samma Jord det tog en enorm tid. Den så kallade Kambriska explosionen inträffade cirka 500 miljoner år sedan, efter nästan 4 miljarder år efter bildandet av planeten. Om vi har möjlighet att ge planeter en möjlighet att påskynda processen för utveckling, och som därmed kan skapa sina egna Kambrium explosioner.

Vilken planet för att kolonisera?

De viktigaste kandidaterna är bebott “syre planet”, som ligger runt stjärnor av spektraltyp M (röda dvärgar), samma TRAPPIST-1, till exempel. Det är troligt att den ursprungliga syre-Ladin atmosfär och en av dessa planeter har förhindrat utvecklingen av abiogenesis, som är oberoende av ursprung av liv.

Idag, astronomer ofta söka efter planeter nära röda dvärgar. Men planeten är i dessa stjärnor kommer att vara väsentligt skiljer sig från dem som förekommer nära stjärnor som liknar solen. Om stjärnbildning kräver en viss tid för att uppnå de nödvändiga villkoren för att inleda fusion reaktion och energiproduktion. Till exempel, om Solen, det tog ungefär 10 miljoner år, vilket är ganska snabbt med kosmisk standarder. Men stjärnor som TRAPPIST-1 detta kan ta allt från 100 miljoner till 1 miljard år. Och endast efter att de kommer att börja minska dess temperatur, blir mer lämplig för uppkomsten av liv på närliggande planeter med dem.

Planeter runt TRAPPIST-1, mest troligt, var (och kanske fortfarande) mycket hett, som stjärnan i en mycket lång tid, hon stannade hot. Kraftfull UV-strålning under denna tid delades upp allt vatten i deras atmosfär, i syre och väte. Båda dessa delar och sedan försvinna ut i rymden. Detta sker snabbare med väte, syre, som i regel har blivit försenad. Alla studier visar att jorden TRAPPIST-1 har syre i atmosfären, men det är en produkt av kemiska reaktioner i stället för fotosyntesen (som vi gör på Jorden).

Det är en hög sannolikhet för att en sådan syre av planeten är helt steril (livlösa), som syre ökar växthuseffekten. Vi tror att det i vår galax kan vara flera miljarder planeter syre. De har inget liv, även för komplexa livet kräver syre. I science fiction-vi ofta visa en planet med samma atmosfäriska förhållanden och liv. Kanske efter 500 miljoner år i vår galax också kommer att bli en liknande planet. För att uppnå detta kan vi genom artificiell kolonisering.

Illustration som visar hur det kan se ut systemet TRAPPIST-1 från planeten TRAPPIST-1f (den största på höger)

Vilka organismer skicka?

Den första vågen skulle bestå av encelliga autotrophs att syntetisera organiska ämnen från oorganiska. Dessa fotosyntetiska organismer är den första länken i livsmedelskedjan. De är de främsta producenterna av organiskt material som finns i biosfären och ge mat till heterotrophs, som måste skicka den andra vågen.

Och att skicka dem till kolonisering av andra planeter?

Det kommer att bero på nivån på den teknik som vi har. Om du kommer att göra stora framsteg när det gäller tekniken, kan vi använda så kallade miniatyr fabriken gener. I Allmänhet är detta projekt kommer att kräva en hög nivå av miniatyrisering. Om vi kan behärska den nivå som krävs, kommer det att vara den perfekta lösningen. Att skicka hela databasen av gener, och sedan välja den bästa kroppen för bosättning. Om detta inte är möjligt, använda frysta gener. Återigen, det beror på vilken nivå av teknik du har.

Du kan också prova att skicka ett konstlat liv. Syntetisk biologi är ett nytt och mycket attraktivt område i naturvetenskap, inklusive aktiv användning av metoder för omprogrammering av den genetiska koden. Science fiction berättar om de typer som har olika genetiska koden. Idag är forskarna försöker samma sak och på Marken. Det yttersta målet bakom allt detta är att skapa nya livsformer, som bygger på en annorlunda genetisk kod. För Jorden att framstegen kommer att vara extremt farligt, men för en annan planet som kan dra nytta av.

Men om dessa världar är redan bebodda?

“Project Genesis” är ett projekt om livet, inte om dess undergång. Så vi skulle verkligen vilja att undvika en sådan utveckling. Innan skickade sonder kommer att få i uppdrag att först gå in i omloppsbana önskad planet. Från en omloppsbana vi kommer att kunna ta reda på exakt om en eller en annan planet komplexa livsformer. “Project Genesis” är i första hand inriktat på planet, vilket har alltid varit obebodd. Jorden beboelig för miljarder år, men om exoplaneter, vi är inte säkra.

Stjärnan lyser atmosfär av exoplaneter

Exoplaneter är väldigt många. Alla har sin egen storlek, temperatur och potentiella beboelighet. Många av dessa planeter kan bli beboelig efter en tid, kanske en miljard år. Men, livet kan bara inte vara tillräckligt med tid för att utvecklas till komplexa former. Du står inför ett val: att lämna allt som det är eller prova lyckan och försöka hjälpa komplexa livet att visas där.

Vissa tror att alla bakteriefloran är mycket viktigt. Men på Jorden finns det inga särskilda anläggningar för skydd av alla bakterier. På samma gång, att vi på något sätt börjar oroa sig för planetens säkerhet av andra världar. Här kan vi säga att varje liv är viktigare än möjligheten av hennes studie, eller hur? På Mars, troligen, på en gång, även det var livet. Nu är det inte det, med möjligt undantag av ett fåtal typer av bakterier. De är ovärderliga som kan uppstå på intressanta exoplaneter. Men vi kommer att åka till Mars, det är faktiskt spotta på hans planetens ekosystem och säkerhet som kan äventyra en försvinnande av dessa bakterier. Det är inte för dig det finns inga motsättningar?

Jag är mycket optimistisk om upptäckten av utomjordiskt liv, men vad göra med de planeter där livet som vi inte kan hitta? “Project Genesis” kan vara ett alternativ som gör att du kan skapa liv, inte förstöra den.

Om detta är till någon nytta för mänskligheten?

Ja och nej. Ja, våra ättlingar (eller någon annan intelligent och tekniskt avancerad civilisation som kommer att leva till den stund på Jorden) kan besöka planeten “Project Genesis” efter 10-100 miljoner år (som anses som minst tid att planteras på dessa planeter livet fullt ut kunde anpassa sig och vända). Nej, eftersom det i detta fall kommer det att gå Åh så långt tidsperspektiv som talar om de “förmåner” som skulle vara irrationella.

Projektet Starshot – initiativ av Genombrott Foundation, vars mål är förverkligandet av mänsklighetens första interstellära flyg

Så snart vi är redo för ett sådant projekt?

För att skicka sonder Genesis kommer att kräva samma fokuserad energi system av loppet, som för det planerade uppdraget Genombrott Starshot. Under den senare en annan stjärna är planerad att skickas mycket snabbt, mycket små och mycket lätta, väger in på 1 gram, rymdsond med kraftfulla riktade system av lasrar. Samma laser teknik kan användas för att skicka något större, men de resulterande hastighet av de lanserade objekt kommer att vara lägre. Relativt sett lägre, naturligtvis. Så i slutändan, allt beror på vad som är mest optimalt.

I artikeln om magnetisk segel, som jag skrev nyligen beskrevs en test uppdrag som skulle kunna bevisa möjligheten av en sådan resa. Kortfattat, det hänvisar till möjligheten av lanseringen av utrymmet objektet storleken av en bil och väger ett ton, och accelerationen av detta objekt upp till en hastighet av ca 1000 km/s. Naturligtvis, för interstellära flyg relativt ljusets hastighet är mycket liten, men om jordiska mått mätt är det mycket snabbt. Det faktum att det i dessa långa flygningar, du är beredd att offra hastighet och sänka det cirka 100 gånger, kan använda en vikt som är 10 000 gånger högre. Lanseringen av “Project Genesis” som väger ett ton kommer fortfarande att vara möjligt att använda de tekniker som finns tillgängliga att använda i projektet Genombrott Starshot.

Dessutom, genom detta tillvägagångssätt, att vi omedelbart löst de problem som är förknippade med behovet av att bygga en ny start. I detta fall kommer vi att kunna anpassa och använda samma utrustning som i fallet med projektet Genombrott Starshot. Så snart som det är byggt, då det enda som återstår är att hålla en testlansering av magnetiska segel, och om du lyckas, för att sedan gå vidare till nästa fas av projektet. Realistiskt, du inser att allt detta kommer att vara möjligt i de närmaste 50-100 åren.

Är det någon som är emot detta projekt?

Det finns tre stora partierna. Första – religiösa. Religiösa motståndare av “Project Genesis” säga att man inte bör försöka spela Gud. Men att de inte förstår eller vill förstå att “Project Genesis” är inte ett projekt för skapandet av liv. Detta är ett projekt som kommer att ge en unik möjlighet för framtida utveckling. Inte på Jorden, men någonstans i rymden.

Enligt flera studier, Mars får fortfarande stöd liv, som i sin tur bara ökar intensiteten i debatten om “planetary skydd”

Den andra sidan – de som stödde tanken av planetariska skydd, som menar att vi inte bör blanda sig i de ekosystem som redan bildats planeter. Tänk själv, vissa människor är motståndare till “Project Genesis”, även framhållas som ett argument citatet “den Främsta Direktiv av Starfleet” från den fiktiva universum av Star trek. Vad det än var, “Project Genesis” fullt ut stöder tanken på att skydda de planeter, som är ett hem för komplexa livsformer eller planeter där komplexa liv kan utvecklas i framtiden. Syftet med “Project Genesis” är endast de planeter där komplexa livsformer som inte kan visas att utvecklas självständigt.

Det tredje argumentet om motståndarna av projektet i samband med den förment otillräcklig nivå av dess potentiella nytta för mänskligheten. Enkelt uttryckt, de tror att “Project Genesis” är inte av intresse för mänskligheten. Om du ställer frågan så rakt på sak, då, ja, de prioriterade värden för olika arter (till exempel, människa), som oftast står över allt annat. Det är allt bra vad som är bra för hans egen sort. I det här fallet, de enorma ekonomiska kostnader för projektet som “Project Genesis”, som verkligen inte är till förmån för vår egen art, och, därför, från och med detta läge kan det vara anses meningslös.

“Project Genesis”: idén om artificiell panspermia av vår galax
Nikolai Khizhnyak