Bitcoin: $64m i cryptocurrency stulen i ‘sofistikerat’ hack, säger utbyte

42

Gruv-marknaden NiceHash avbryter verksamhet samtidigt som det samarbetar med myndigheter över “professionella attack”, uppmanar användare att byta lösenord

The marketplace suspended operations on Thursday while it investigated the breach, saying it was working with law enforcement as ‘a matter of urgency’, while urging users to change their passwords.

NiceHash sade cirka 4 700 bitcoin var stulna.
Foto: Dado Ruvic/Tt-Reuters

Bitcoin

Bitcoin: $64m i cryptocurrency stulen i ‘sofistikerat’ hack, säger utbyte

Gruv-marknaden NiceHash avbryter verksamhet samtidigt som det samarbetar med myndigheter över “professionella attack”, uppmanar användare att byta lösenord

Torsdag den 7 December 2017 10.38 GMT

Senast ändrad torsdag den 7 December 2017 16.40 GMT

Nästan $64m i bitcoin har stulits av hackare som bröt sig in i Slovenska-baserade bitcoin mining marknadsplats NiceHash.

Marknaden avbröts verksamheten på torsdagen medan det undersökta brottet, säger att det var som arbetar med brottsbekämpning som “brådskande” och samtidigt uppmana användarna att ändra sina lösenord.

Hacka var “en mycket professionell attack med sofistikerad social engineering” som resulterade i cirka 4 700 bitcoin blir stulen, värt ca $63.92 mkr i löpande priser, sade NiceHash marknadschef Andrej P Škraba.

Q&A Vad är bitcoin och är det en dålig investering?

Visa

Dölja

Bitcoin är den första, och största, “cryptocurrency” – en decentraliserad överlåtbara av digitala tillgångar. Oavsett om det är en dålig investering är $97bn fråga (bokstavligen, eftersom det är det aktuella värdet av alla bitcoins i tillvaron). Bitcoin bara kan användas som ett medium för utbyte och i praktiken har varit långt viktigare för den mörka ekonomi än vad det har för de flesta legitima användningsområden. Avsaknaden av en central myndighet gör bitcoin förvånansvärt motståndskraftig mot censur, korruption – eller förordning. Det betyder att det har lockat en rad sponsorer, från frihetliga monetarists som gillar tanken av en valuta utan inflation och ingen central bank, till langare som gillar det faktum att det är svårt (men inte omöjligt) att spåra en bitcoin-transaktioner tillbaka till en fysisk person.

Var detta till hjälp?

Tack för din feedback.

NiceHash är en digital valuta marknaden som matchar människor ser att sälja handläggningstiden på sina datorer för så kallade gruvarbetare för att kontrollera bitcoin användarnas transaktioner i utbyte för den bitcoin.

Problem med hemsidan under den senaste dagen eller så drog larm och klagomål, med många bitcoin ägare inlägg panik kommentarer på NiceHash s konton i sociala media.

NiceHash sade i ett uttalande: “Vi förstår att du kommer att ha en hel del frågor, och vi ber om tålamod och förståelse samtidigt som vi undersöker orsaker och finna lämpliga lösningar för den framtida tjänst.”

Priset på bitcoin har stigit till mer än $14,668, att få runt $2,000 (£till 1 494) om värdet på en dag enligt bitcoin övervaka CoinDesk. Det kan jämföras med ett värde under $1,000 i början av året.

Online-säkerhet är av avgörande betydelse för cryptocurrency marknadsplatser och börser, med bitcoins som finns i digitala plånböcker som allt mer blir ett mål för hackare som antalet bitcoins lagras och deras värde har skjutit i höjden under det senaste året.

I Japan, efter misslyckandet med bitcoin utbyte Mt Gox, nya lagar har antagits för att reglera bitcoins och andra cryptocurrencies. Mt. Gox stängdes i februari 2014 efter att ha förlorat omfatta cirka 850 000 bitcoins, potentiellt till hackare. Markera Karpelès, chef för Mt Gox, gick på rättegången i Japan i juli, som vetter upp till fem år i fängelse under anklagelser om förskingring och förlorade $28m av användaren medel.

  • Allt du velat veta om bitcoin, men var rädd för att be
  • Bitcoin mining förbrukar mer el per år än Irland