Meer schulderfenissen door een samengesteld gezin

56

ma 01 feb 2016, 10:10
|

lees voor

Meer schulderfenissen door een samengesteld gezin

BAARN –

Het aantal schulderfenissen vorig jaar opnieuw gestegen. Steeds meer erfenissen verworpen of beneficiair aanvaard waar de erfenis is alleen acceptabel als er geen schuld is.

Dit blijkt uit de monitor schulderfenissen van Netwerk Notarissen. Het aantal afwijzingen is in 2015, 8,9 procent hoger dan een jaar eerder, het aantal beneficiaire aanvaardingen was zelfs 11.4% hoger

De 150 is een samenwerking met een notaris kantoren, verenigd in het netwerk door de toename in het aantal samengestelde gezinnen. In die situatie kan er onzichtbare schulden, omdat, volgens de erfwet partners van de ouders het vruchtgebruik van het kindsdeel van de overleden ouder. Als het overlijden van die partner minder geld over dan dat kindsdeel, draaien de erfgenamen van de partner voor het verschil. ,,We zien in de praktijk dat de familieleden van de partner die laatste sterft vaak verrassingen,” zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.