Zuurgooier moet terechtstaan voor foltering

131

vr 11 jan 2015, 17:01
|

lees voor

Zuurgooier moet terechtstaan voor foltering

BRUSSEL –

Een nederlandse man die een schoonmaakster van een Belgische supermarkt, zuur in het gezicht gooide, moet terechtstaan voor foltering. Het Belgische Openbaar Ministerie is niet van plan de man te vervolgen voor poging tot moord, zo meldden Vlaamse media vrijdag. Deze, de 42-jarige man, de zogenaamde volksjury (assisenhof), waar de straffen zijn ook veel forser.

De Belgische federale politie maakte deze opname openbaar van J. F. na diens zuuraanval op een schoonmaakster bij een Delhaize-vestiging in Antwerpen.

De Belgische federale politie maakte deze opname openbaar door J. F. na zijn zuuraanval op een schoonmaker in een Delhaize-winkel in Antwerpen.
Foto: AFP

F. heeft de zuuraanval toegelaten, nadat hij lange tijd niets wilde zeggen. Volgens zijn advocaat wilde hij “wraak nemen op de maatschappij”. Hij kneep sinds het einde van vorig jaar de supermarktketen Delhaize af door te dreigen met zuur aanvallen. Hoewel hij had het geld zou hebben ontvangen, wordt hij toegevoegd op 20 februari, de daad bij het woord, en gooide zuur in een schoonmaakster.

Zijn slachtoffer viel dodelijk gewond en heeft tal van bewerkingen ondergaan. Volgens haar advocaat is er gezien de te gebruiken middelen (zwavelzuur) en de gebruikte hoeveelheid is inderdaad het bestaan van een gerichte aanslag.

De man wist in de eerste plaats, om te ontsnappen. Hij was in het begin van maart in Frankrijk gearresteerd en overgedragen aan de Belgische autoriteiten. Hij werkte bij een scheepvaartmaatschappij, maar zei in oktober dat hij naar Barcelona zou verplaatsen. De Belgische justitie vermoedt dat hij de hele tijd in België heeft rondgedoold.

F. door psychiaters verantwoordelijk uitgelegd.

De man zou een maximale straf van dertig jaar voor poging tot moord en marteling voor het assisenhof. Nu riskeert hij een maximale straf van vijftien jaar.