Spotify kan tillåta musiker att hålla inne album från gratis service

142

Rapporten hävdar Coldplay var i linje för att vara den första artisten att dra nytta av förändringar i politiken på musik-streaming-tjänst

Spotify boss Daniel Ek has always defended his company’s no-windowing policy

Spotify chef Daniel Ek har alltid försvarat sin bolagets ingen-fönster politik.
Foto: Bloomberg/Bloomberg via Getty Images

@stuartdredge

Onsdag 9 December 2015 09.25 GMT

Senast ändrad onsdagen den 9 December 2015 09.38 GMT

Spotify är att se över sin policy om att inte låta musiker att reservera sina album för betalande prenumeranter bara, göra musik och otillgängliga för musik-streaming-tjänsten är gratis för användarna.

Sedan starten 2008 har företaget behållit en politik av all sin musik som finns både gratis och betalande användare, med den strategi som en av de främsta orsakerna Spotify föll ut så offentligt med Taylor Swift 2014.

Att politiken kan förändras, enligt Wall Street Journal, som säger att Spotify är “med tanke på att låta några konstnärer att börja släppa skivor bara för att 20 miljoner-plus-prenumeranter” och samtidigt undanhålla dem “tillfälligt” från en gratis användare.

Rapporten tillade att detta kommer att bli “ett test”, snarare än en permanent förändring i politiken, och hävdade att Coldplay var i linje med att vara de första artisterna att dra med deras nya album Ett Huvud Fullt av Drömmar, men att planerna lades på hyllan när “att ledningen inte kunde garantera att det skulle hålla album av andra fria webbplatser som YouTube under den tid det var inte tillgänglig på Spotify Free”.

Albumet släpptes på andra streaming-tjänster – de som inte har gratis nivåer – den 4 December, men kommer nu att finnas tillgängliga på Spotify-en vecka senare, den 11 December för alla dess användare.

I ett uttalande, Spotify ‘s global chef för kommunikation och public policy, Jonathan Prince, försvarade bolagets nuvarande strategi, men bekräftade samtalen med Coldplay’ s ledningsgrupp.

“Vi är 100% engagerade i att vår modell eftersom vi anser att en gratis annons som stöds nivå i kombination med en mer robust premium nivå är det bästa sättet att leverera musik till fansen, att skapa värde för artister och låtskrivare, och växa branschen,” sade Prinsen.

“I det sammanhanget, vi utforskade ett brett utbud av pr-alternativ för den nya Coldplay album och slutligen bestämde sig för att, tillsammans med ledning, som Coldplay och dess fans skulle bäst med hela albumet på både gratis och premium denna fredag.”

Taylor Swift: s önskan att hålla hennes musik för premium-prenumeranter bara slogs tillbaka med Spotify i och med 2014, vilket slutligen leder henne att dra tillbaka hela hennes rygg katalog från tjänsten.

Förhållandet har sedan försämrats med Snabba att säga i augusti 2015 att Spotify attityd jämfört dåligt att Apple ‘ s – en annan digital musiktjänst som hon uppmanade offentligt år under sina planer på att inte betala musikerna under gratis testversion av sin Apple-Musik-tjänst.

“Jag hittade det verkligen ironiskt att multibillion-dollar företag har reagerat på kritiken med ödmjukhet, och starta med no kassaflöde reagerat på kritiken som ett företags maskin,” sade Swift.

Swift, Coldplay, Beyoncé, Adele och andra stora artister har tryckt på Spotify för att ändra sin politik under de senaste åren.

“Premium-nivå för mig är riktigt aktiv spela in köpare, att betala sina $9.99 eller €9.99 eller £9.99 i månaden. Min känsla skulle vara att komma runt situationen med någon som Taylor Swift – men Spotify inte kommer att göra det – är ett fönster mellan att göra något tillgängligt på premium service, tidigare än det görs tillgänglig på gratis-tjänst,” sade Adele ‘ s manager, Jonathan Dickins, i November 2014.

Att månad, Spotifys vd, Daniel Ek, hade försvarat sin bolagets fria nivå i ett blogginlägg, som hävdar att det hade varit avgörande för företagets (på den tiden) sek 2 miljarder av royalties som betalas ut till musik rättighetshavare.

“Mer än 80 procent av våra prenumeranter började som gratis användare. Om du tar bort bara en sak, det bör vara detta: Inga gratis, ingen betald, ingen sek 2 miljarder”, skriver Ek.

Nu Spotify förbereder sig för att testa teorin om några av de stjärnor – och de etiketter som de är inloggad till att tillfälligt begränsa stora nya album att abonnenter kan få några fler av de som är gratis för användare att börja betala.

Adele skulle kunna vara den första kandidaten: hennes nya album, 25, är inte tillgängliga på alla streaming-tjänsten – gratis eller mot betalning – men stjärnan (och Dickins) kan nu få möjlighet att reservera det för abonnenter på Spotify, liksom släppa det på prenumerationen-endast tjänster som Apple Music och Google Play Musik.