Fermi lab har inte funnit bevis för att vi lever i ett hologram

152

Лаборатория Ферми

Ett kontroversiellt experiment Fermi lab, som genomfördes för att hitta möjliga bevis för att vårt universum kan vara ett hologram, hittade ingenting. Det kallas Holometer (“holografisk interferometer”), och är en skapelse av en physics laboratory Fermi Craig Hogan. Han uppfann det under 2009 som ett sätt att kontrollera den så kallade holografiska principen.

Redan på 1970-talet, fysiker Jacob Bekenstein visade att information om den interna av ett svart hål är kodad på sin två-dimensionell yta (“gränsen”), inte dess tre-dimensionell volym. 20 år senare Leonard Susskind och Gerard t Hooft har utökat denna idé till hela Universum genom att göra henne ett hologram: vår tre-dimensionella universum i all dess skönhet uppstår från två-dimensionell “källa”. New York Times-journalisten Dennis Overby liknas idén med hologram, en burk med soppa. Alla “ämnet” i Universum, inklusive människan, är en “soppa” inne i burken, men all den information som beskriver ämnet, skrivna på etiketten på gränsen banker.

Ursprungligen Susskind behandlas den idé som en metafor, men att göra vissa beräkningar och kom fram till att det kan vara ganska bokstavlig: en tre-dimensionella universum skulle kunna vara en projektion av två-dimensionell information vid gränsen.

Sedan dess har den holografiska principen har blivit en av de mest inflytelserika idéer i teoretisk fysik, även om många anser att det är okontrollerbar, åtminstone för nu. (Kontroll skulle kräva avkänning av ett svart hål, och är en skrämmande, för vilka vi inte har någon teknik). Hogan bestämde sig för att försöka ändå. Holometer letar efter en speciell typ av holografisk buller är en typ av quantum skakningar i rymd-tid — med hjälp av en ganska blygsam setup: en array av lasrar och speglar i en fuktig tunnel, kontrollrum, som ligger i trailern. Men ingen sa att fysik bör vara glamorösa.

Holometer använder ett par av laser interferometrar belägna bredvid varandra, varje sänder 1-kilowatt stråle av ljus via stråldelaren och ner två vinkelräta slangar, 40 meter vardera. Då ljuset reflekteras tillbaka till beamsplitter där två balkar ansluta. (Något som mekanik arbete eLISE, som kommer att söka för gravitationella vågor).

Om det är någon rörelse, re-monterade balkarna kommer att vara samma som den ursprungliga balken. Men om det blir variationer i ljusstyrka, forskarna kommer sedan analysera dessa svängningar och kommer att se, gjorde tremor utrymme på separator.

För att upptäcka en sådan detalj är naturligtvis mycket svårt, eftersom det finns många andra saker som kan misstas för en vingla signal, inklusive vind och trafik buller. När det i April dök upp på de preliminära resultaten, de var inte de mest lovande. Så kanske ingen överraskning att den slutliga analysen visade sig vara helt fruktlösa.

Experimentet värde av 2,5 miljoner dollar var kontroversiell redan från start, och skeptikerna själva var uppfinnare av den holografiska principen. Så teoretisk fysik öppet gloats. Som nämnts, Sabine Hossenfelder, fysiker Nordiska Institutet för teoretisk fysik och en av de kritiker av experiment, “resultatet av Holometer klar: inget. Inte förvånande, eftersom den bakomliggande tanken är meningslös”.

Hogan är fortfarande optimistisk. I slutet, ett nollresultat är också ett resultat, och det är nödvändigt att utveckla en teoretisk modell för att utesluta alla möjligheter. “Detta är bara början på berättelsen, säger han. — Vi har utvecklat ett nytt sätt för utforskning av rymden och tiden, som vi aldrig haft förut. Vi vet inte ens om vi har nått den känslighet som krävs”.