Bitcoin skaparen Satoshi Nakamoto förmodligen Australiska entreprenör, rapporter hävdar

136

Undersökningar av Fast och Gizmodo punkt Craig Steven Wright som sanna identitet cryptocurrency skapare – men frågor finns fortfarande kvar

  • Senaste: ‘Bitcoin grundare’ Craig Wright hem plundrade av den Australiensiska polisen

Craig Steven Wright

Craig Steven Wright, mannen som identifierats av två undersökningar som sannolikt sanna identitet av Satoshi Nakamoto, grundare av bitcoin.
Foto: LinkedIn

Tisdag 8 December 2015 23.50 GMT

Senast ändrad onsdagen den 9 December 2015 03.51 GMT

Skaparen av den digitala valutan bitcoin, som endast är känd av pseudonymen Satoshi Nakamoto, är förmodligen en Australisk entreprenör, enligt två nya undersökningar.

Relaterade: “Bitcoin grundare’ Craig Wright hem plundrade av den Australiensiska polisen

Fast och Gizmodo har publicerat separata berättelser som tyder på att Nakamoto verkliga identitet är Craig Steven Wright, en 45-årig Australian beskrivs av Fast som en “klimat-förändring denier, en seriell entreprenör … och en excentrisk.” Olika försök att bevisa Nakamoto identitet i det förflutna har visat sig vara misslyckade.

Fast har länkat Wright att bitcoin genom att flera inlägg på sin blogg, som börjar med en utgiven i augusti 2008 som nämns hans avsikt att släppa en “cryptocurrency papper”.

En annan, som publiceras tre månader senare, frågade den läsare som används för en PGP public key som har enligt uppgift varit kopplade till Nakamoto. En PGP public key är en unik sträng av tecken som gör att en användare av kryptering programvara för att ta emot krypterade meddelanden.

I ett inlägg den 10 januari 2009, men senare tas bort, Wright enligt uppgift lanseringen av beta av bitcoin “i morgon”; Fast påpekar att Wright, som lever på Australiens östra kust, skulle ha publicerat inlägget efter midnatt hans tid på kvällen den 9 januari, som ändå skulle ha skett innan bitcoin starta vid 3pm på den 9 januari i USA gången, när valutan lanserades officiellt.

Relaterat: Bitcoin: vad du behöver veta

Wright ‘ s blogg var tillgänglig på onsdag morgon, men togs ner helt kort efter Fast artikeln publicerades.

Wired-artikeln konstaterar att tre av de “smoking gun” inlägg på hans blogg hade ändrats sedan publiceringen “för att infoga bevis på hans bitcoin historia”. Undersökningen bygger också på en cache läckta e-post och redovisning former. Artikeln hävdar att Wright intecknade tre egenskaper och investerat mer än $US1m i datorer, makt och anslutningsmöjligheter för att starta cryptocurrency.

Efter Fast kontaktade Wright, de fick ett svar från en tidigare okända e – postkonto- som skickas från en IP-adress som tidigare i samband med att e-post skickas med Nakamoto – men beviljades inte en intervju.

Craig Wright på en panel på en Bitcoin investerare konferens i Las Vegas i år.

Handlingar som har inkommit med Australian Securities och Investment Kommissionen (Asic) bekräftar flera detaljer av Fast historien, inklusive Wright roll med ett företag som heter Hotwire Föregripande Intelligens.

“Trots ett massivt överflöd av bevis, vi kan ännu inte säga med absolut säkerhet att mysteriet är löst,” Fast är Andy Greenberg och Gwern Branwen skrev.

“Men två möjligheter uppväger alla andra: Antingen Wright uppfann bitcoin, eller han är en lysande hoaxer som mycket dåligt vill få oss att tro att han gjorde.”

Gizmodo har också offentliggjort sin egna slutsatser i Wright på tisdag, och hävdade att Wright och hans vän Dave Kleiman, en Amerikansk dator experten som dog under 2013, var inblandade i bitcoin utveckling.

Gizmodo säger att det var tipsas genom en serie anonyma brev som kommer i början av November.

Det publiceras ett e-postmeddelande daterat den 8 januari 2014 och som verkar visa Wright e-post tre kollegor från satoshi@vistomail.com en adress som Nakomoto används för att regelbundet kommunicera med början av bitcoin-användare och utvecklare.

Signatur på e-post var namnet Satoshi Nakamoto och ett telefonnummer som tillhört Craig Wright. E-post verkar vara att diskutera möjligheten av lobbying Australiska senator Arthur Sinodinos om bitcoin förordning och anspelar på “vår Japanska vän”.

Gizmodo rapporterat att Wright hade träffat tjänstemän från den Australiska Skatteverket, men en taleskvinna berättade Guardian Australien var hon inte kommentera på skattebetalarnas frågor av sekretesskäl.

Gizmodo kontaktade advokat Andrew Sommer, en partner på den Sydney-baserade advokatbyrå Clayton Utz, som representerade Wright vid tidpunkten e-post till varandra och som bara skulle bekräfta att Wright var hans klient. Gizmodo kontaktade också hans ex-fru, som påminde om hennes man arbetar på “digitala pengar” för många år sedan.

Wright nuvarande fru, som är chef på företaget DeMorgan, var också närmade sig i deras hem i en förort norr om Sydney, men hon har avböjt att kommentera. Hon sägs också försökt att styra anställda av DeMorgan bort från Gizmodo reporter när han besökte sitt kontor.

Guardian Australien kallas media kontakt som anges för DeMorgan, men den person som svarade i telefonen förnekade någon koppling till företag. Kontoret antal som anges på webbplatsen besvaras med ett automatiskt meddelande som säger att numret inte är tillgängligt.

Cryptocurrencies såsom bitcoin fungerar som ett medel för att genomföra elektroniska transaktioner utan kommersiella banker som mellanhand.

Bhagwan Chowdhry, professor i finansiell ekonomi vid UCLA, förra månaden föreslog valberedningen Nakamoto för 2016 Nobelpriset i ekonomi i erkännande av hans innovation, men Nakamoto är pseudonyma identitet innebar att han var berättigad.

Sedan dess kod släpptes i januari 2009 och det totala värdet av alla bitcoins har vuxit till nästan $US5bn.

I Mars 2014, Newsweek publicerade ett omslag som påstår sig ha omaskerade bitcoins skapare, som den Amerikanska Dorian Satoshi Nakamoto, som senare till stor del på skam.